radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις
Τα πάντα για το ραδιόφωνο! Ενημέρωση ~ Ειδήσεις ~ Σχόλια | Όλα τα τελευταία ραδιο-φονικά νέα! Τα σχόλια και οι προτάσεις σας στο: myradiourgies@gmail.com
Κυριακή, Αυγούστου 24, 2008
ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ Του Κώστα Ταχτσή
Μια σπάνια ηχογράφηση από το αρχείο του Τρίτου Προγράμματος
Από τη Δευτέρα, 25 Αυγούστου, στις 5 το απόγευμα
Στην εκπομπή Θεατρικές Ερμηνείες


Το τρίτο στεφάνι ήταν το μυθιστόρημα που καθιέρωσε τον Κώστα Ταχτσή στο χώρο της μεταπολεμικής ελληνικής λογοτεχνίας. Ένα βιβλίο ιδιαίτερα αγαπητό στο ευρύ κοινό, που γνώρισε πολυάριθμες εκδόσεις και μεταφράστηκε σε ξένες γλώσσες. Το 1978, Το τρίτο στεφάνι ηχογραφήθηκε και μεταδόθηκε σε συνέχειες από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, σε σκηνοθεσία και ραδιοφωνική διασκευή Γιώργου Παυριανού και μουσική επιμέλεια Δημήτρη Λέκκα, με τις εξαιρετικές ερμηνείες της Ρένας Βλαχοπούλου και της Σμάρως Στεφανίδου.

Από τη Δευτέρα 25 Αυγούστου, 20 χρόνια ακριβώς μετά την δολοφονία του Κώστα Ταχτσή, Το τρίτο Στεφάνι θα αρχίσει να μεταδίδεται και πάλι για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, από τις Θεατρικές Ερμηνείες, καθημερινά, Δευτέρα με Παρασκευή, στις 5 το απόγευμα, στο Τρίτο Πρόγραμμα.

Ο Κώστας Ταχτσής άρχισε να γράφει το τρίτο Στεφάνι στα 1960, όταν ξεκίνησε με μια βέσπα για το γύρο της Ευρώπης. Το έργο ολοκληρώθηκε στην Αυστραλία. Όταν όμως το έστειλε στην Ελλάδα για εκτύπωση απορρίφθηκε ως ακατάλληλο και ο Ταχτσής πραγματοποίησε ιδιωτική έκδοσή του στην Αθήνα, το 1962. «Ένα βιβλίο πνοής» χαρακτήρισε Το τρίτο στεφάνι ο Αλέξης Ζήρας, «ένα μυθιστόρημα που περισσότερο προβάλλει το ανθρώπινο πάθος σε όλες τις εκφάνσεις του. …Ο προπολεμικός κόσμος, τα χρόνια της Κατοχής και η αμέσως μεταπολεμική περίοδος διαγράφονται με έναν εξαιρετικά παραστατικό τρόπο μέσω των μεταβολών που υφίστανται τα άτομα από την εισβολή της ιστορίας στη ζωή τους».
posted by Panos @ 11:51  
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Αρχείο
Links
Google
© radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις .