radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις
Τα πάντα για το ραδιόφωνο! Ενημέρωση ~ Ειδήσεις ~ Σχόλια | Όλα τα τελευταία ραδιο-φονικά νέα! Τα σχόλια και οι προτάσεις σας στο: myradiourgies@gmail.com
Δευτέρα, Ιουλίου 21, 2008
Εντυπωσιακή άνοδος για το ραδιόφωνο και στην Ελλάδα

Διψήφια αύξηση μεριδίου διαφημιστικής δαπάνης της τάξεως του 11,05% αναμένεται να παρουσιάσει το ραδιόφωνο σε παγκόσμια κλίμακα μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, ενώ και στη χώρα μας, τον τελευταίο χρόνο, το μέσο εμφανίζει εντυπωσιακά ποσοστά.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας ZenithOptimedia (του μηνός Ιουλίου), τα ερτζιανά θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν αυξητική τάση στη διαφημιστική τους δαπάνη, αφού οι διαφημιζόμενοι θα συνεχίσουν να τα εμπιστεύονται για την προβολή των προϊόντων τους, παρά ταύτα η τάση αυτή εκτιμάται ότι θα έχει φθίνουσα πορεία.

Ετσι, ενώ η αύξηση που παρουσίασε η δαπάνη στο ραδιόφωνο μεταξύ των ετών 2006-2007 ανήλθε σε 4,15%, στο κλείσιμο του 2008 δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 3,35%, πράγμα που βεβαίως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κρίση που παρουσιάζουν οι διαφημιστικές αγορές και η δαπάνη σε όλα τα μέσα, τον τελευταίο χρόνο, λόγω του ράλι που πραγματοποιεί η τιμή του πετρελαίου και της περιόδου ύφεσης που διέρχεται η αμερικανική οικονομία, η μεγαλύτερη διαφημιστική αγορά παγκοσμίως.

Σε ανάλογο ποσοστό αναμένεται να κυμανθεί η αύξηση και την επόμενη χρονιά, δηλαδή μεταξύ των ετών 2008 και 2009, ωστόσο εκεί εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια ελαφρά ανάκαμψη, με ποσοστό αύξησης της διαφημιστικής δαπάνης στο μέσο της τάξεως του 3,82%.

Τα ποσοστά

Σε «απόλυτες τιμές», η διαφημιστική δαπάνη του ραδιοφώνου διεθνώς «έκλεισε», το 2007, στα 38,43 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2008 αναμένεται να ξεπεράσει τα 39,72 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την επόμενη χρονιά, το μέσο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το «φράγμα» των 40 δισεκατομμυρίων, εμφανίζοντας δαπάνη ύψους 41,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρά ταύτα η χρονιά αυτή θεωρείται από τους αναλυτές ως «χρονιά - ορόσημο», αφού κατά τη διάρκειά της αναμένεται το Διαδίκτυο να ξεπεράσει σε διαφημιστική δαπάνη όχι μόνο το ραδιόφωνο, αλλά και τα περιοδικά, οδεύοντας ολοταχώς για την τηλεόραση.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, και όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα επόμενα χρόνια, και όσον αφορά ειδικότερα την παραδοσιακή μορφή ραδιοφώνου (μέσω ερτζιανών και όχι Διαδικτύου), θα υπάρξει συρρίκνωση του μεριδίου του από τη διαφημιστική δαπάνη.

Ειδικότερα, από το 8,03% μερίδιο του 2007, αναμένεται συρρίκνωση για το 2008 στο 7,79%, στο 7,63% το 2009 και στο 7,42% το 2010. Η πορεία αυτή αποδίδεται στο ότι η αύξηση της διαφημιστικής πίτας διεθνώς -κυρίως λόγω Διαδικτύου- είναι πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη αύξηση που παρουσιάζει η διαφημιστική δαπάνη στο ραδιόφωνο.

Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην αγορά της Αττικής, για την οποία υπάρχουν στοιχεία από τη Media Services, το ραδιόφωνο μετά από μια διετία με αρκετά σκαμπανεβάσματα και μείωση των μεριδίων του από τη διαφημιστική δαπάνη των Μέσων, φαίνεται να επανακάμπτει δριμύτερο ειδικά το 2008.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους η αύξηση στη διαφημιστική δαπάνη του ραδιοφώνου ξεπέρασε το 54,1%, όταν η αύξηση για το σύνολο των ΜΜΕ ήταν στο 4,66%.

Το συνολικό ποσό της δαπάνης στο ραδιόφωνο ξεπέρασε τα 110,29 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα της διεύρυνσης της διαφημιστικής πίτας, αφού τα νέα ραδιόφωνα, που εμφανίστηκαν τον τελευταίο χρόνο στη ραδιοφωνική αγορά της Αττικής, δεν απέσπασαν διαφήμιση από τα άλλα ραδιόφωνα, αλλά προσέλκυσαν νέες διαφημίσεις και υψηλότερα κονδύλια.

Το μερίδιο του μέσου εκτινάχθηκε από το 5,44% του πρώτου εξαμήνου του 2007, στο 8,01% στο αντίστοιχο διάστημα του 2008, ενώ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι δείκτες του μέσου, συνεχίζουν να παρουσιάζουν έντονα αυξητική τάση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, το μήνα Ιούνιο, η διαφημιστική δαπάνη στο ραδιόφωνο ξεπέρασε τα 24,36 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 51,95% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ το μερίδιο του μέσου από την πίτα ανήλθε στο 8,34%, έναντι 5,93% του αντίστοιχου περσινού χρονικού διαστήματος.

Πηγή: Στέλιος Ιωάννου - Εφημερίδα "Ναυτεμπορική"

posted by Panos @ 09:45  
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Αρχείο
Links
Google
© radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις .