radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις
Τα πάντα για το ραδιόφωνο! Ενημέρωση ~ Ειδήσεις ~ Σχόλια | Όλα τα τελευταία ραδιο-φονικά νέα! Τα σχόλια και οι προτάσεις σας στο: myradiourgies@gmail.com
Σάββατο, Ιουλίου 26, 2008
Το ραδιόφωνο της Θεσ/νίκης στο δορυφόρο
Το FM 100 του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι ο 6ος ραδιοφωνικός σταθμός της Θεσσαλονίκης που "ανεβαίνει" στο δορυφόρο και μπορεί πλέον να ακούγεται οπουδήποτε φτάνει το σήμα του Hellas Sat. Η Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης φαίνεται να ακολουθεί τις εξελίξεις κι έτσι μετά τη διαδικτυακή μετάδοση που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ο δημοτικός ραδιοσταθμός πλέον αναμεταδίδεται και μέσω δορυφόρου.

Με το FM100 ανεβαίνει ο αριθμός των θεσσαλονικιώτικων ραδιοσταθμών που υιοθετούν τη δορυφορική μετάδοση, μετά τον Ερωτικό, το Ράδιο Θεσσαλονίκη, το Extra Sports, το Αθλητικό Μετρόπολις και τον κρατικό 102 FM. Παρ' όλ' αυτά είναι προφανές ότι ο δορυφόρος παραμένει μη ελκυστικός για την πλειοψηφία των ραδιοσταθμών, ενδεχομένως λόγω του υψηλού κόστους αλλά και της μη άμεσης «απόδοσης» εντός της ραδιοφωνικής αγοράς: η μετάδοση μέσω δορυφόρου είναι περισσότερο θέμα «κύρους» αφού οι δορυφορικές ακροαματικότητες δεν μετριούνται και οι διαφημιστική πίτα καλύπτεται από την τοπική αγορά της πόλης. Επίσης στο παρελθόν έχουν εκφραστεί παράπονα ιδιοκτητών για το υψηλό κόστος της δέσμευσης καναλιού του ΟΤΕ και της απαίτησης του οργανισμού για την αποκλειστική χρήση του ιδιωτικού δικτύου δεσμευμένων γραμμών του για την μεταφορά των δεδομένων από την έδρα του σταθμού προς το κέντρο τροφοδοσίας του δορυφόρου.

Ωστόσο ερωτηματικά παραμένουν και για τη μη χρήση του δορυφόρου από φορείς που δεσμεύονται όχι επιχειρηματικά, αλλά υποχρεούνται να παρέχουν άμεσα στο κοινό τους, όπως τα κρατικά και τα δημοτικά μέσα. Η ΕΡΤ της Θεσσαλονίκης για παράδειγμα, δειλά πρόσθεσε τον 102 FM της ΕΡΤ3 στη λίστα της Hellas Sat, όμως οι άλλοι 2 ραδιοσταθμοί της βρίσκονται ακόμη στην αναμονή. Πέρα από τον 9.58, που αποτελεί ενδεχομένως έναν ραδιοσταθμό με μοναδικό πανελλαδικά πρόγραμμα, σχήμα οξύμωρο αποτελεί η μη δορυφορική μετάδοση του Τρίτου προγράμματος της ΕΡΤ3, του οποίου το πρόγραμμα απευθύνεται εξολοκλήρου σε Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι σήμερα μπορούν να ακούν μόνο μέσω βραχέων (και μέσω ίντερνετ).

Τέλος απρόθυμη φαίνεται η Δημοτική Επιχείρηση της Θεσ/κης να προωθήσει τους άλλους δύο ραδιοφωνικούς της σταθμούς, οι οποίοι ούτε διαδικτυακή παρουσία διαθέτουν, ούτε έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια στο ραδιοφωνικό κοινό της πόλης, το οποίο παρεπιμπτόντως τα χρηματοδοτεί αδρά.

πηγή: radiofono.gr

posted by Panos @ 22:02  
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Αρχείο
Links
Google
© radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις .