radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις
Τα πάντα για το ραδιόφωνο! Ενημέρωση ~ Ειδήσεις ~ Σχόλια | Όλα τα τελευταία ραδιο-φονικά νέα! Τα σχόλια και οι προτάσεις σας στο: myradiourgies@gmail.com
Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2005
Editorial..!

Χαίρετε, χαίρετε!

Ελπίζω να σας βρίσκουμε όπως σας αφήσαμε και την τελευταία φορά που τα είπαμε επί προσωπικού από αυτό το κομμάτι της σελίδας μας.
Έχουμε και σήμερα πολλά και διάφορα να πούμε με κυριότερο θέμα να αποτελεί το γεγονός αν πρέπει οι ραδιοφωνικοί σταθμοί να καταβάλλουν πνευματικά δικαιώματα για τα τραγούδια που μεταδίδουν.
Όπως αναφέρεται στη στήλη Music & Media που δημοσιεύται κάθε Κυριακή στην εφημερίδα "Παρόν" "Η ελεύθερη ραδιοφωνία κλείνει σχεδόν 15 χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα, και παρόλο που η πλειοψηφία των σταθμών γεμίζει το πρόγραμμα της με μουσική, αρνούνται να συμφωνήσουν και να αποδώσουν δικαιώματα στις δισκογραφικές εταιρείες."
"Τα επιχειρήματα που έχουν ξεκινούν από το ό,τι 'θα έπρεπε να μας πληρώνετε που σας διαφημίζουμε' και φτάνουν μέχρι το 'δεν βγάζουμε χρήματα οπότε πως να σας πληρώσουμε' ".
Με λίγα λόγια, αν και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στη μεγάλη τους πλειοψηφία λειτουργούν με μουσική, δεν καταβάλλουν πνευματικά δικαιώματα ούτε στους δημιουργούς των τραγουδιών ούτε στις δισκογραφικές εταιρείες.
Ως απάντηση στις πιέσεις της IFPI προς τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, σχετικά με την καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων στις δισκογραφικές εταιρείες, την Δευτέρα ακούστηκε στον αέρα ένα ραδιοφωνικό spot με το motto "Οι πολυεθνικές σκοτώνουν το ραδιόφωνο."
Με αφορμή το συγκεκριμένο spot, έφτασε πριν λίγο στα χέρια μας δελτίο Τύπου-απάντηση από την Grammo (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Υλικών Φορέων Ήχου ή Ήχου και Εικόνας), την Ερατώ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Τραγουδιστών-Ερμηνευτών) και τον Απόλλωνα (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ελλήνων Μουσικών), τους τρεις, δηλαδή, οργανισμούς που ασχολούνται με τη διαχείριση των συγγενικών δικαιωμάτων.

Ακολουθεί αυτούσιο το δελτίο Τύπου των Grammo, Ερατώ και Απόλλων:
Ποιος είναι ο υπεύθυνος για τον απειλούμενο (;) ραδιο-φόνο?

Υπάρχουν, δόξα τω Θεω, αρκετές ελληνικές παροιμίες που θα μπορούσαν, δυνητικά, να απαντήσουν στην ραδιοφωνική καμπάνια των σταθμών που ανήκουν στην Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής, ενάντια στα συγγενικά δικαιώματα.

Ξεπερνώντας την πρώτη, «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί», καθώς επίσης και την επόμενη που μας ήρθε στο μυαλό,το «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης» , διαλέγουμε την πιο εύστοχη «από κει που μας χρωστάγανε, θα μας πάρουν και το βόδι», αδυνατώντας πρώτον να κατανοήσουμε και δεύτερον να περιγράψουμε την παρούσα κατάσταση.

«...οι πολυεθνικές εταιρίες σκοτώνουν το ραδιόφωνο» αναφέρεται στην πιο συντονισμένη καμπάνια που έχουν κάνει ποτέ τα Αθηναικά ραδιόφωνα, αφήνοντας δεκάδες άλλα θέματα που χρειάζονται κοινωνική υποστήριξη, όπως τα ναρκωτικά ή τα τροχαία ατυχήματα να περιμένουν στην ουρά. Για την πειρατεία της μουσικής δεν θα μιλήσουμε, γιατί ακόμη κι αυτό, χλευάζεται στο εν λόγω διαφημιστικό, λες και δεν θα έπρεπε τα Αθηναικά ραδιόφωνα να προστατέψουν αν μη τι άλλο την πρώτη ύλη τους! Ποιά είναι αυτή; Mα τα τραγούδια, οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί και οι εταιρίες παραγωγής! Λες κι αν σταματήσει η παραγωγή Ελληνικού ρεπερτορίου θα μπορούσαν να λειτουργούν με ίδια θέλγητρα προς εμάς τους ακροατές?

«Οι πολυεθνικές εταιρίες» λοιπόν, που δεν είναι άλλες από... εκατοντάδες τραγουδιστές και μουσικούς και δεκάδες Ελληνικές και διεθνείς εταιρίες παραγωγής τοπικού ρεπερτορίου, «θα καταστρέψουν το ραδιόφωνο με τις υπέρογκες αμοιβές που ζητάνε»!

Ας σημειώσουμε εδώ, και καλούμε οποιονδήποτε να μας διαψεύσει, πως εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, το σύνολο των ραδιοφώνων δεν έχουν πληρώσει μια δραχμή - αναφέρουμε το προηγούμενο νόμισμά μας γιατί αυτό ίσχυε τότε - από το 1999 ως σήμερα! Μια δραχμή δεν έχουν εισπράξει οι «πολυεθνικοί» τραγουδιστές, μουσικοί και εταιρίες παραγωγής μουσικού ρεπερτορίου της χώρας από τα ραδιόφωνα για την χρήση της πρώτης τους ύλης, της μουσικής! Αντʼ αυτού οι τελευταίοι κατηγορούμαστε δημοσία για τον απειλούμενο (;) φόνο του αγαπημένου μας μέσου, επειδή οι αμοιβές που χρόνια τώρα καταβάλλονται σε ευνομούμενα ευρωπαικά κράτη, θεωρούνται εξωπραγματικές από τους δραστηριοποιούμενους στον Ελληνικό χώρο επιχειρηματίες.

Προσπάθεια ενημέρωσης των ακροατών είναι αυτή η καμπάνια;Προσπάθεια επιρροής των αρμόδιων αρχών, που καλούνται σύντομα να λύσουν την οικονομική διαφορά μεταξύ των ραδιοφώνων και των δικαιούχων του συγγενικού δικαιώματος; Εμείς δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Ας απαντήσουν αυτοί που την κατασκεύασαν, γυρνώντας μας πίσω, να παλέψουμε με σλόγκαν καραμέλες και φαντάσματα του παρελθόντος.

Την απάντηση αναζητούμε κι εμείς μαζί με εσάς ? και μεις κοινό είμαστε - και γι αυτό καταλήξαμε στον ανεξάντλητο, λαικό πλούτο των Ελληνικών παροιμιών, που καμιά φορά, αν όχι πάντα, είναι απόλυτα εύστοχες στην περιγραφή τραγελαφικών καταστάσεων.

Ακολουθεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρόν», που αναφέρεται στα έσοδα και τα κέρδη κάποιων ραδιοφώνων (δείτε το κάνοντας click εδώ). Δεν χρειάζεται να είναι κανείς άσσος στα μαθηματικά για να δεί με τι ποσοστό μικτού κέρδους δουλεύουν κάποιοι σταθμοί. Είναι τόσο, ώστε να μην καταβάλεται ούτε το ένα υποδεκαπλάσιο στους δικαιούχους των συγγενικών δικαιωμάτων!

Το υπουργείο Επικρατείας, μπορεί να πάρει θέση; Το ΕΣΡ; Είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία κάτι τέτοιο; Υπάρχει νόμος που αναφέρει ρητά πως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου να λειτουργήσουν, πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων; Τηρείται; Αν ναι πώς επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται τόσα χρόνια επιχειρήσεις που δεν είναι σύννομες με το γράμμα του νόμου. Αν όχι, γιατί δεν τηρείται;

Εδώ δεν θα απαντήσουμε με παροιμία, παρόλο που υπάρχουν πολλές. Εδώ ζητάμε άμεση απάντηση από τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές.

GRAMMO Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Υλικών Φορέων Ήχου ή Ήχου και Εικόνας

EΡΑΤΩ Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Τραγουδιστών-Ερμηνευτών.

ΑΠΟΛΛΩΝ Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ελλήνων Μουσικών.


Στη συνέχεια παραθέτουμε το δημοσίευμα αυτούσιο από την εφημερίδα "Το Παρόν της Κυριακής".
Η στήλη Music & Media ασχολείται με το παρασκήνιο της δισκογραφικής βιομηχανίας.

Η ελεύθερη ραδιοφωνία κλείνει σχεδόν 15 χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα, και παρόλο που η πλειοψηφία των σταθμών γεμίζει το πρόγραμμα της με μουσική, αρνούνται να συμφωνήσουν και να αποδώσουν δικαιώματα στις δισκογραφικές εταιρείες.
• Τα επιχειρήματα που έχουν ξεκινούν από το ό,τι «θα έπρεπε να μας πληρώνετε που σας διαφημίζουμε» και φτάνουν μέχρι το «δεν βγάζουμε χρήματα οπότε πως να σας πληρώσουμε».
• Επειδή επικρατεί ένα μεγάλο σύννεφο γύρω από αυτή την υπόθεση, παραθέτουμε ενδεικτικά μερικά στοιχεία. Αθροιστικά ο τζίρος που εμφανίζουν μερικοί από τους μεγαλύτερους μουσικούς
• Η ελεύθερη ραδιοφωνία κλείνει σχεδόν 15 χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα, και παρόλο που η πλειοψηφία των σταθμών γεμίζει το πρόγραμμα της με μουσική, αρνούνται να συμφωνήσουν και να αποδώσουν δικαιώματα στις δισκογραφικές εταιρείες.
• Τα επιχειρήματα που έχουν ξεκινούν από το ό,τι «θα έπρεπε να μας πληρώνετε που σας διαφημίζουμε» και φτάνουν μέχρι το «δεν βγάζουμε χρήματα οπότε πως να σας πληρώσουμε».
• Επειδή επικρατεί ένα μεγάλο σύννεφο γύρω από αυτή την υπόθεση, παραθέτουμε ενδεικτικά μερικά στοιχεία. Αθροιστικά ο τζίρος που εμφανίζουν μερικοί από τους μεγαλύτερους μουσικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς φτάνει τα 25 εκ. Ευρώ για το 2004!

Ρ/Σ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2004 ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2003 ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ 2004 ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ 2003
SFERA 5.902.659 5.107.401 1.658.224 1.477.627
Λάμψη 5.575.839 4.615.261 1.957.936 1.186.291
Village FM 3.406.895 3.520.11 554.939 654.819
Μελωδία 3.290.867 3.860.172 87.856 902.728
Galaxy 2.141.904 1.914.355 666.064 460.189
Best 1.913.602 1.814.121 230.513 247.266
Ρυθμός 1.367.347 1.023.945 199.299 -263.713
Radio DJ 1.361.975 773.298 -145.653 -400.063
Super Star 374.934 799.699 -216.627 -233.177
RED 343.217 386.243 11.327 -51.001
John Greek 214.543 243.013 -561.884 -389.048

• Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περισσότερα από ένα 1,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως χάνονται από τις δισκογραφικές και τους καλλιτέχνες - κάντε τον υπολογισμό πόσα την τελευταία δεκαετία.
• Το επιχείρημα εκ μέρους των ιδιοκτητών ότι το 5% είναι υπερβολικό, δεν έχει βάση. Ας κοιτάξουμε έναν άλλο χώρο - αυτό των εντύπων.
• Κάθε εκδότης ξεκινώντας ένα έντυπο γνωρίζει ότι ανεξάρτητα του πόσο θα πουλήσει, 33% των εισπράξεων θα πάει στο πρακτορείο διανομής. Όλοι το έχουν αποδεκτεί.
• Επίσης δεν παρουσιάστηκε ποτέ κανένας εκδότης στον οργανισμό που πουλά χαρτί, να πει ότι θα τους πληρώσει εαν και εφόσον βγάλει κέρδος - το χαρτί το πληρώνουν προκαταβολικά.
• Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή είναι να το αποφασίσουν πραγματικά οι δισκογραφικές, και να προχωρήσουν όχι μόνο σε νομικές κινήσεις, αλλα σε ουσιαστικό εμπάργκο απέναντι σε όσους εκμεταλλεύονται την περιουσία τους χωρίς να αποδίδουν τίποτα.
• Ενώ τα Virgin Megastore ετοιμάζουν μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια για να προωθήσουν τη νέα υπηρεσία downloading, μαθαίνουμε ότι το mpGreek.com έκλεισε μια μεγάλη συμφωνία με την Tellas και σύντομα οι συνδρομητές της θα έχουν προνομιακή πρόσβαση στο μουσικό της κατάλογο.
posted by Panos @ 10:56  
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Αρχείο
Links
Google
© radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις .