radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις
Τα πάντα για το ραδιόφωνο! Ενημέρωση ~ Ειδήσεις ~ Σχόλια | Όλα τα τελευταία ραδιο-φονικά νέα! Τα σχόλια και οι προτάσεις σας στο: myradiourgies@gmail.com
Δευτέρα, Ιουνίου 20, 2005
Συναυλίες για την Αφρική, χωρίς Αφρικανούς...
"Δεν πρόκειται για ελεημοσύνη, αλλά για πολιτική δικαιοσύνη". Ετσι εξηγεί ο Μπομπ Γκέλντοφ, ο πρώην τραγουδιστής των Boomtown Ruts, τους σκοπούς της διοργάνωσης του Live 8.
Οπως είναι γνωστό, οι ηγέτες των πιο ισχυρών και πλούσιων χωρών του κόσμου, η περιβόητη ομάδα των G8, συγκεντρώνονται στο Γκλίνιγκλς της Σκωτίας, από τις 6 έως τις 8 Ιουλίου, για να σχεδιάσουν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Γκέλντοφ μαζί με τον Μπόνο και τον Μιντζ Ουρ των Ultravox διοργανώνουν μια σειρά από συναυλίες στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, το Βερολίνο και τη Φιλαδέλφεια, στις 2 Ιουλίου. Εκεί, καλλιτέχνες από τη σύγχρονη μουσική σκηνή θα δώσουν το "παρών" ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τα παιδιά της Αφρικής και παράλληλα να δοθεί ένα μήνυμα προς τους ισχυρούς του πλανήτη ώστε να διαγράψουν τα χρέη των χωρών της "μαύρης ηπείρου" στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Το σύνθημα των διοργανωτών είναι απλό: "Δεν θέλουμε τα χρήματά σου, θέλουμε εσένα". Γι' αυτό και το Live 8 θα κορυφωθεί με μια συναυλία με τίτλο "Ο μακρύς δρόμος προς τη Δικαιοσύνη", στο Εδιμβούργο, στις 6 Ιουλίου, τη μέρα έναρξης εργασιών των G8.
Ο Ελτον Τζον κάνει λόγο για συμμετοχή της αφρόκρεμας των καλλιτεχνών. Και δεν έχει άδικο. Τα, πάνω από εκατό, ονόματα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, όπως π.χ. οι αστέρες της ποπ Coldplay, Μαντόνα και Ρόμπι Γουίλιαμς, οι ράπερς 50 Cent και Σνουπ Ντογκ, οι βετεράνοι Στίβι Γουόντερ και Πολ Μακ Κάρτνεϊ.
Μόνο που και οι επικρίσεις προς τον Γκέλντοφ είναι πολλές και μάλιστα πέρα από τις συνήθεις, ότι δηλαδή ο Γκέλντοφ είναι ένας αποτυχημένος μουσικός που βρίσκει λόγο ύπαρξης μέσα από τη φιλανθρωπία. Ή ότι το πρόβλημα του λιμού στην Αφρική, όπου κάθε μέρα πεθαίνουν τριάντα χιλιάδες παιδιά, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και δεν λύνεται από μουσικούς που προωθούν την εικόνα τους. Αυτή τη φορά υπάρχει και μια βαριά κατηγορία.
Πρώτος τη διατύπωσε ο Ντέιμον Αλμπαρν, τραγουδιστής των Blur και ακτιβιστής, που ρώτησε απλά γιατί δεν υπάρχουν Αφρικανοί καλλιτέχνες στη λίστα. "Αφού μιλάμε για την Αφρική, πού είναι οι μουσικοί της;", αναρωτήθηκε. Και πραγματικά μόνο ο Σενεγαλέζος Γιούσου Ν' Ντουρ συμμετέχει στις συναυλίες του Παρισιού και του Λονδίνου.
Αμέσως μετά και ο φημισμένος Μπαάμπα Μαλ επιτέθηκε στους διοργανωτές υποστηρίζοντας ότι πατρονάρουν μια εκδήλωση αλληλεγγύης. "Αν δεν συμμετέχουν Αφρικανοί καλλιτέχνες, πώς θα μεταφέρουν το μήνυμα στη χώρα τους που υποτίθεται ότι θα δεχθεί τη βοήθεια;". Ενώ ο Πάτρικ Αουγκούστους τόνισε ειρωνικά ότι "ο μεγάλος λευκός έρχεται ξανά να μας σώσει, όπως είκοσι χρόνια πριν (σ.σ. στις συναυλίες Live Aid του '85), όταν οι μόνοι Αφρικανοί ήταν όσοι έκαναν δεύτερες φωνές στον Στινγκ".
Το τραγικό όμως είναι ότι οι εκπρόσωποι του Live 8 απάντησαν με ιδιαίτερη θρασύτητα. Υποστήριξαν ότι το Live 8 δεν είναι το WOMAD για να καλέσουν μουσικούς από τον Τρίτο Κόσμο κι ότι οι καλλιτέχνες επιλέχτηκαν με βάση τη δημοτικότητά τους και τις πωλήσεις των άλμπουμ! Αρα οι Αφρικανοί ήταν εξ ορισμού εκτός σκηνής. Δικαίωσαν έτσι τον Αλμπαρν που είχε προφητεύσει ότι "τελικά οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι δισκογραφικές εταιρείες που θα προωθήσουν δωρεάν το προϊόν τους και μάλιστα με το προσωπείο του αλτρουισμού".
Πηγή: Ελευθεροτυπία
posted by Panos @ 19:05  
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Αρχείο
Links
Google
© radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις .