radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις
Τα πάντα για το ραδιόφωνο! Ενημέρωση ~ Ειδήσεις ~ Σχόλια | Όλα τα τελευταία ραδιο-φονικά νέα! Τα σχόλια και οι προτάσεις σας στο: myradiourgies@gmail.com
Δευτέρα, Φεβρουαρίου 09, 2009
Ξαναμοιράζεται η «πίτα» λόγω των νέων παικτών στα ερτζιανά
Έντονη κινητικότητα και ανακατατάξεις καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στο χώρο του ενημερωτικού ραδιοφώνου, αφού τα μερίδια ακροαματικότητας ξαναμοιράζονται μεταξύ νέων «παικτών», γεγονός που αναπόφευκτα θα προκαλέσει ανακατανομή και στη διαφημιστική πίτα.

Το νέο ραδιοφωνικό σκηνικό της ενημέρωσης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού μέσα από τις «μάχες της ακροαματικότητας», προβάλλονται οι στρατηγικές επιλογές και οι αποφάσεις των ανθρώπων που έχουν τοποθετηθεί επικεφαλής.

Όπως φαίνεται από τα τριμηνιαία στοιχεία της ακροαματικότητας που εκδίδει η ΑΕΜΑΡ, κάτι νέο «κυοφορείται» στο χώρο των ερτζιανών της Αττικής, αφού οι νεώτεροι παίκτες της ενημέρωσης, όπως ο Real και ο City, ενδυναμώνονται, ενώ κάποιοι παλιοί όπως ο Flash, δείχνουν τάσεις ανάκαμψης.

Τα νέα δεδομένα στο χώρο του ενημερωτικού ραδιοφώνου, έχουν ανάψει και το ενδιαφέρον για επενδύσεις στο χώρο, αφού οι σχετικές συζητήσεις καλά κρατούν.

Στην πρώτη θέση της λίστας με τις ακροαματικότητες των σταθμών κάθε κατηγορίας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΕΜΑΡ, (27.10.2008 - 01.02.2009), παρέμεινε ο ΣΚΑΪ, ο οποίος με 11,9%, καταφέρνει να διατηρήσει μερίδιο υψηλότερο από 10%. Παρά ταύτα και σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες θέσεις των ενημερωτικών ραδιοφώνων είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η πίτα στον ενημερωτικό ραδιόφωνο, ξαναμοιράζεται.

Ευρεία ανακατανομή

Το δρόμο της αύξησης μεριδίου σε ό,τι αφορά του ενημερωτικούς σταθμούς, στο προαναφερθέν διάστημα ακολούθησαν, ο Real, ο Alpha, ο Flash, o City, ο 902 Αριστερά και ο Κόκκινο, εμφανίζοντας θετική μεταβολή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, εντυπωσιακές μεταβολές παρουσίασαν ο Real και ο City, ενώ σημαντική μεταβολή προς τα πάνω, (μεγαλύτερη των 0,2 ποσοστιαίων μονάδων), παρουσίασαν ο Flash και το Κόκκινο.

Συνολικά τα μερίδια των ιδιωτικών ενημερωτικών σταθμών διαμορφώθηκαν: στο 5,5% (με εντυπωσιακή αύξηση +1,1 ποσοστιαίες μονάδες) για τον Real, στο 4,7% (με μείωση -0,3) για τον ANT1, στο 3,4% (με αύξηση +0,1) για τον Alpha (ο ο οποίος ωστόσο κατ εξαίρεση, μετρήθηκε στο διάστημα 05.012.009 - 01.02.2009), στο 2,7% (με αύξηση +0,2) για τον Flash, στο 2,3% (με αύξηση +0,9) για τον City, στο 1,2% (με αύξηση +0,1) για τον 902 και στο 1,1% (με αύξηση +0,3) για το Κόκκινο. Σε ότι αφορά τη ΝΕΤ, το μερίδιο της ανήλθε στο 3%.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο, αξίζει να επισημανθεί ότι ο ΣΚΑΪ που κατέχει την πρώτη θέση, έχει προφίλ ειδησεογραφικού ραδιοφώνου, που βασίζεται κατά κύριο λόγο σε ραδιοφωνικά πρόσωπα, ενώ από την άλλη ο Real, έχει προφίλ ραδιοσταθμού λόγου, με αρκετές τηλεοπτικές παρουσίες στις τάξεις του.

Γιατί αλλάζει η εικόνα

Όπως προκύπτει από τα νούμερα και από την πορεία των σταθμών τους τελευταίους μήνες, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο ενημερωτικό ραδιόφωνο, υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 4,5% με 5% περίπου, το οποίο -λόγω συγκεκριμένων επιλογών- τελεί υπό ανακατανομή και αναζητά ενημερωτική «ραδιοφωνική στέγη».

Το κοινό αυτό, λόγω προφίλ, εκτιμάται ότι θα μετακομίσει σε σταθμούς με περισσότερο «συντηρητικό» ύφος, ενώ πριν κατασταλάξει το πού θα αφήσει τη βελόνα (γιατί το ραδιόφωνο είναι συνήθεια), αναμένεται να αλλάξει αρκετές φορές γνώμη μεταβάλλοντας αναλόγως τα σχετικά ποσοστά ακροαματικότητας.

Στέλιος Ιωάννου (Ναυτεμπορική)
posted by Panos @ 10:16  
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Αρχείο
Links
Google
© radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις .