radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις
Τα πάντα για το ραδιόφωνο! Ενημέρωση ~ Ειδήσεις ~ Σχόλια | Όλα τα τελευταία ραδιο-φονικά νέα! Τα σχόλια και οι προτάσεις σας στο: myradiourgies@gmail.com
Δευτέρα, Απριλίου 30, 2007
ATHENS MUSIC FORUM - ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 2007: ΜΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος το 3ο athens music forum. Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα προς συζήτηση ήταν και αυτό του ραδιοφώνου και η λειτουγία του σήμερα ως μέσο. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε περιλήπτικα τι συνέβη σε αυτό το μέρος του forum.

Το θέμα του ραδιοφώνου ξεκίνησε με ένα video που αναφερόταν στην Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας, 26η Απριλίου. Αμέσως μετά ακολούθησε μια πολύ αναλυτική έρευνα που παρουσίασε η κυρία Ξένια Κούρτογλου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Focus Bari. Τα κυριότερα στοιχεία αυτής, ήταν ότι το 87% των ερωτηθέντων ακούει μουσική καθημερινά ενώ όσον αφορά την "πηγή", το 70% προτιμά το ραδιόφωνο. Στις υπόλοιπες ερωτήσεις της έρευνας, η πλειοψηφία δήλωσε ότι αγοράζει κατά μέσο όρο ένα cd ανα μήνα (26%), ότι πάει σε μία έως τρεις συναυλίες το χρόνο (56%) και ότι αγοράζει μουσική μέσω δισκοπωλείων (49%).

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα η κα Μαριανίνα Κριεζή εν μέσω χειροκροτημάτων του κοινού (που συνόδευσαν και τις περισσότερες των τοποθετήσεών της). Δήλωσε ότι κατά τη γνώμη της το τραγούδι στην Ελλάδα είναι ελεγχόμενο και οι επιτυχίες δεν προκύπτουν μέσω μιας άτυπη "συνεννόησης" ακροατών και ραδιοφωνικών παραγωγών, όπως παλιά. Ο λόγος της στη συνέχεια ήταν ιδιαίτερα καυστικός και τόνισε ότι ο κόσμος εθίζεται σιγά-σιγά στη "μυρωδιά" των (μουσικών) σκουπιδιών. Πρότεινε να ιδρυθεί μια ομάδα που να αντισταθεί στην playlist που υπάρχει πλέον στα περισσότερα ραδιόφωνα και να το υποστηρίξει αυτό συνειδητά, σαν πολιτική πράξη.

Ο κ. Βασίλης Λούρας παρουσίασε κατόπιν τη σύνθεση του πάνελ, που αποτελούνταν από τους Νίκο Νικολακόπουλο (Διευθυντή Προγράμματος Sfera), Μαργαρίτα Μυτιληναίου (Διευθύντρια Προγράμματος ΕΡΑ 2), Οδυσσέα Ιωάννου (Διευθυντής Προγράμματος ΜΕΛΩΔΙΑ), Νίκο Κομνηνό (Διευθυντή Προγράμματος του Republic Radio στη Θεσσαλονίκη) και Ανδρέα Γιαννίκο (Σύμβουλο Προγράμματος των σταθμών John Greek 88,6 και Captain Jack 96,6. Η κ. Μυτιληναίου πήρε πρώτη το λόγο και είπε ότι κατά τη γνώμη της το ραδιόφωνο εξακολουθεί να συγκινεί ανθρώπους, αφού ανοίγει τους ορίζοντες και αφήνει τη φαντασία των ακροατών ελεύθερη. Συμφώνησε με την τοποθέτηση της κας Κριεζή τόσο γενικότερα όσο και ειδικά στο θέμα της κατάργησης της playlist. Αυτό υποστήριξε και ο κ. Ιωάννου, λέγοντας συγκεκριμένα ότι το playlist υποβιβάζει το ραδιόφωνο στο πλαίσιο της λειτουργίας ενός iPod. Έχει υποχρέωση το ραδιόφωνο, δήλωσε, να μην παίζει μόνο ανώδυνα πράγματα και να έχει τα μάτια του ανοιχτά στην κοινωνία.

Ο κος Νικολακόπουλος από την άλλη υποστήριξε τη χρήση playlist, λέγοντας ότι παλιά έπαιζαν όλοι οι παραγωγοί διάφορα είδη και αυτό σε κάποιο βαθμό μπέρδευε τον κόσμο. Το playlist είναι κατά τον ίδιο ένας τρόπος να διασφαλιστεί το μουσικό είδος ενός σταθμού και να απευθυνθεί με αυτόν τον τρόπο σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Ο κος Γιαννίκος διευκρίνισε ότι δεν φταίνε μόνο οι σταθμοί, αφού πολλές φορές δέχονται τηλέφωνα από τις δισκογραφικές που τους ζητάνε να παίζουν ένα κομμάτι οκτώ ή δέκα φορές τη μέρα. Τόνισε επίσης ότι πέραν των μουσικών παραγωγών του ραδιοφώνου, υπάρχουν και άλλοι που κάνουν απλά χιουμοριστικές εκπομπές ή εκπομπές λόγου και οι οποίοι δεν γνωρίζουν να προγραμματίσουν τη μουσική. Γι αυτούς η ύπαρξη playlist είναι απαραίτητη. Ο κος Κομνηνός δήλωσε υπέρ της playlist, όχι όμως με τον τρόπο που αυτή έχει καθιερωθεί. Το πρόβλημα κατ' εκείνον δεν εστιάζεται στην playlist, αλλά στο είδος των σταθμών που υπάρχουν και στους ανθρώπους που φτιάχνουν την playlist.

posted by Panos @ 16:36  
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Αρχείο
Links
Google
© radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις .