radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις
Τα πάντα για το ραδιόφωνο! Ενημέρωση ~ Ειδήσεις ~ Σχόλια | Όλα τα τελευταία ραδιο-φονικά νέα! Τα σχόλια και οι προτάσεις σας στο: myradiourgies@gmail.com
Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2008
Η παρανομία στην Αττική ζορίζει τους "νόμιμους" ραδιοσταθμούς
Έντονα κατακερματισμένη παραμένει η ραδιοφωνική αγορά στο νομό Αττικής, με πληθώρα παρανόμων να λειτουργούν στο ραδιοφωνικό πεδίο του Λεκανοπεδίου, είτε λόγω αργών αντιδράσεων από την πλευρά των αρμοδίων είτε λόγω πραγματικής αδυναμίας ελέγχου του φάσματος.

Tέσσερα σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη αδειοδότηση των ραδιοσταθμών στο νομό Αττικής, το μόνο που μοιάζει να παραμένει σταθερό είναι το άγρια ανταγωνιστικό περιβάλλον, που, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, φαίνεται να λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες, μακριά από το οποιοδήποτε πλαίσιο θέτει ή θέλει να θέσει η πολιτεία -ήδη έχει αλλάξει δύο φορές το πλαίσιο λειτουργίας των ραδιοσταθμών-, χωρίς να μπορεί να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των παράνομων και των νόμιμων ραδιοσταθμών.

Στο μερίδιο αγοράς

Η αγορά του ραδιοφώνου ετησίως -τουλάχιστον σε επίπεδο τεκμαρτής διαφημιστικής δαπάνης- ανέρχεται περί τα 165,59 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό, δεν περιλαμβάνονται τα νούμερα από τους ραδιοσταθμούς που λειτουργούν στο Λεκανοπέδιο έξω από το πλαίσιο νομιμότητας παρά το ότι φιλοξενούν διαφημιστικά μηνύματα και μάλιστα αρκετά.

Ενας πρόχειρος έλεγχος με έναν απλό ραδιοφωνικό δέκτη, αρκεί για να αποδείξει ότι στο Λεκανοπέδιο λειτουργούν περισσότεροι από 56 ραδιοσταθμοί, παρά το ότι στα αρχεία τόσο του ΕΣΡ όσο και της ΕΕΤΤ των συναρμόδιων ανεξάρτητων αρχών, ως νόμιμοι θεωρούνται 40 ιδιωτικοί σταθμοί και, βέβαια, 5 κρατικοί.

Πέρα από 15 ραδιοφωνικές επιχειρήσεις -κατά κύριο λόγο οι πρώτοι σε ακροαματικότητα ραδιοσταθμοί του νομού-, που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τη διαφήμιση, οι υπόλοιποι 25 ραδιοσταθμοί, οι οποίοι εκ της νομίμου λειτουργίας τους έχουν υποχρεώσεις -όχι μόνο απασχόλησης προσωπικού προκειμένου να καλύψουν το ελάχιστο πρόγραμμα που ορίζει ο νόμος, αλλά και απέναντι σε πνευματικούς δημιουργούς, συνθέτες κ.λπ.-, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Η αδυναμία πραγματοποίησης συχνών ελέγχων -λόγω ελλείψεως διαθέσιμου προσωπικού, απαραίτητου εξοπλισμού κ.λπ.- από την πλευρά των αρμοδίων αρχών, η ιδιότυπη ισορροπία και οι «νόμοι του βουνού» που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή του Υμηττού, αλλά και το γεγονός ότι η λειτουργία των παρανόμων «αγγίζει» κατά κύριο λόγο τους «μικρότερους παίκτες», αποδυναμώνοντας τους και κάποιες φορές συμπιέζοντας εμμέσως τις τιμές πώλησης προς τα κάτω, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους ύπαρξης της κατάστασης αυτής.

Οι νέες θεσμικές ρυθμίσεις, που ετοιμάζει το υπουργείο Επικρατείας, για το χώρο της ραδιοφωνίας, αναμένεται να δώσουν κάποιες λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα, εκτιμάται όμως ότι, και αυτή τη φορά, δεν θα μπορέσουν να διασφαλίσουν την άμεση έναρξη αλλά και ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης, απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του χώρου.

Επισημαίνεται ότι οι αδειοδοτήσεις αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ, το οποίο ωστόσο, για να προχωρήσει σε αυτές, χρειάζεται να λυθούν μια σειρά από θέματα, που αφορούν τόσο στο θεσμικό μέρος, όσο και στο τεχνικό μέρος (σημεία εκπομπής συχνότητες, κέντρα εκπομπής κ.λπ.).

πηγή: Στέλιος Ιωάννου από την εφημερίδα "Ναυτεμπορική"
posted by Panos @ 22:48  
Ραδιόφωνα σε μέγεθος κόκκου άμμου

Ραδιόφωνα τρανζίστορ, σε μέγεθος κόκκου άμμου, με ικανότητα να λαμβάνουν τους ενημερωτικούς σταθμούς της οδικής κυκλοφορίας, βασισμένους στη νανοτεχνολογία, παρουσίασαν Αμερικανοί ερευνητές.

Τα μικροσκοπικά ραδιόφωνα κατασκευάσθηκαν από νανοσωλήνες ανθρακονήματος, πολύ μικρά νήματα ατόμων άνθρακα, ενώ οι δημιουργοί τους εκτιμούν ότι θα ανοίξουν το δρόμο στην κατασκευή ταχύτερων ηλεκτρονικών συσκευών.

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις ξεπέρασε πολλά σημαντικά προσκόμματα στην έρευνά τους, επιλέγοντας να προσαρμόσουν τις πειραματικές συσκευές πάνω σε πλακέτες κουάρτζ.

«Στόχος μας δεν ήταν η κατασκευή μικροσκοπικού ραδιοφώνου, αλλά η ανάπτυξη νανοσωλήνων, ως ταχύτερους ημι-αγωγούς», λέει ο Τζον Ρότζερς, καθηγητής Φυσικής των Υλικών του πανεπιστημίου.

Οι πειραματικές συσκευές έχουν ως στόχο την παρουσίαση νέας μεθόδου δημιουργίας νανοσωλήνων από άνθρακα σε τέλεια παράλληλη διάταξη. Οι ίνες αυτές, είναι εκατοντάδες χιλιάδες φορές λεπτότερες από το πάχος μίας ανθρώπινης τρίχας. «Οι νανοσωλήνες μας ενδιαφέρουν, όχι μόνο λόγω του μικρού τους μεγέθους, αλλά και λόγω του ότι το μικρό αυτό μέγεθος προσφέρει ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες ηλεκτρονικές ιδιότητες. Μπορείτε δηλαδή με αυτές να δημιουργήσετε ταχύτερες ηλεκτρονικές συσκευές», λέει ο δρ Ρότζερς.

Αφού κατασκευάσουν τη συστοιχία κυλίνδρων ανθρακονήματος, οι ερευνητές ακολουθούν την ίδια μεθοδολογία, σαν να κατασκεύαζαν κοινά τσιπάκια σιλικόνης.

Τα καινοτόμα τρανζίστορ αποτελούνται από δύο ενισχυτές συχνότητας, ένα μείκτη ραδιοφωνικών συχνοτήτων και έναν ενισχυτή ήχου, όλα κατασκευασμένα από το δοκιμαστικό υλικό ανθρακονήματος. Σε μία από τις δοκιμές, οι ερευνητές συντόνισαν τα ραδιόφωνα με σταθμό της Βαλτιμόρης και άκουσαν καθαρά τις ειδήσεις για την κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους.

πηγή: www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters

posted by Panos @ 22:46  
Τετάρτη, Φεβρουαρίου 06, 2008
Διπλό σημείο εκπομπής για όλα τα ραδιόφωνα
"Το σύνολο των ραδιοσταθμών της χώρας θα αφορά η δυνατότητα χρήσης δεύτερου σημείου εκπομπής προκειμένου να καλυφθεί στο 100% ο νομός στον οποίο λειτουργούν", ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάν. Λασκαρίδης, απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με το θέμα.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Λασκαρίδης, το Συμβούλιο ανέστειλε τη συζήτηση και την απόφασή του για το θέμα των ραδιοσταθμών της Αττικής, τους οποίους έχει καλέσει (συνολικά 17) εδώ και αρκετό καιρό, για τρεις ακόμα μήνες, χρονικό διάστημα στο οποίο αναμένεται να γίνει η ρύθμιση του ζητήματος με ΚΥΑ από τα συναρμόδια υπουργεία Επικρατείας και Μεταφορών.

Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να προσδιοριστούν επακριβώς το ποιος θα εκπέμπει και από πού θα εκπέμπει, πράγμα το οποίο συνεπάγεται και τον προσδιορισμό θέσεων πάρκων κεραιών, και βεβαίως θα πρέπει να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός έλεγχος από την πλευρά της πολιτείας τήρησης των προδιαγραφών εκπομπής αυτών, διαφορετικά θα πάμε εκ νέου σε ένα άναρχο τοπίο με επιπτώσεις όχι μόνο στις εκπομπές (παρεμβολές κ.ά.), αλλά και στην υγεία των κατοίκων (προβλήματα από την ισχύ εκπομπής κ.ά.).

πηγή: Ναυτεμπορική
posted by Panos @ 21:44  
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Αρχείο
Links
Google
© radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις .