radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις
Τα πάντα για το ραδιόφωνο! Ενημέρωση ~ Ειδήσεις ~ Σχόλια | Όλα τα τελευταία ραδιο-φονικά νέα! Τα σχόλια και οι προτάσεις σας στο: myradiourgies@gmail.com
Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2008
Ραδιόφωνα σε μέγεθος κόκκου άμμου

Ραδιόφωνα τρανζίστορ, σε μέγεθος κόκκου άμμου, με ικανότητα να λαμβάνουν τους ενημερωτικούς σταθμούς της οδικής κυκλοφορίας, βασισμένους στη νανοτεχνολογία, παρουσίασαν Αμερικανοί ερευνητές.

Τα μικροσκοπικά ραδιόφωνα κατασκευάσθηκαν από νανοσωλήνες ανθρακονήματος, πολύ μικρά νήματα ατόμων άνθρακα, ενώ οι δημιουργοί τους εκτιμούν ότι θα ανοίξουν το δρόμο στην κατασκευή ταχύτερων ηλεκτρονικών συσκευών.

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις ξεπέρασε πολλά σημαντικά προσκόμματα στην έρευνά τους, επιλέγοντας να προσαρμόσουν τις πειραματικές συσκευές πάνω σε πλακέτες κουάρτζ.

«Στόχος μας δεν ήταν η κατασκευή μικροσκοπικού ραδιοφώνου, αλλά η ανάπτυξη νανοσωλήνων, ως ταχύτερους ημι-αγωγούς», λέει ο Τζον Ρότζερς, καθηγητής Φυσικής των Υλικών του πανεπιστημίου.

Οι πειραματικές συσκευές έχουν ως στόχο την παρουσίαση νέας μεθόδου δημιουργίας νανοσωλήνων από άνθρακα σε τέλεια παράλληλη διάταξη. Οι ίνες αυτές, είναι εκατοντάδες χιλιάδες φορές λεπτότερες από το πάχος μίας ανθρώπινης τρίχας. «Οι νανοσωλήνες μας ενδιαφέρουν, όχι μόνο λόγω του μικρού τους μεγέθους, αλλά και λόγω του ότι το μικρό αυτό μέγεθος προσφέρει ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες ηλεκτρονικές ιδιότητες. Μπορείτε δηλαδή με αυτές να δημιουργήσετε ταχύτερες ηλεκτρονικές συσκευές», λέει ο δρ Ρότζερς.

Αφού κατασκευάσουν τη συστοιχία κυλίνδρων ανθρακονήματος, οι ερευνητές ακολουθούν την ίδια μεθοδολογία, σαν να κατασκεύαζαν κοινά τσιπάκια σιλικόνης.

Τα καινοτόμα τρανζίστορ αποτελούνται από δύο ενισχυτές συχνότητας, ένα μείκτη ραδιοφωνικών συχνοτήτων και έναν ενισχυτή ήχου, όλα κατασκευασμένα από το δοκιμαστικό υλικό ανθρακονήματος. Σε μία από τις δοκιμές, οι ερευνητές συντόνισαν τα ραδιόφωνα με σταθμό της Βαλτιμόρης και άκουσαν καθαρά τις ειδήσεις για την κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους.

πηγή: www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters

posted by Panos @ 22:46  
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Αρχείο
Links
Google
© radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις .