radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις
Τα πάντα για το ραδιόφωνο! Ενημέρωση ~ Ειδήσεις ~ Σχόλια | Όλα τα τελευταία ραδιο-φονικά νέα! Τα σχόλια και οι προτάσεις σας στο: myradiourgies@gmail.com
Σάββατο, Ιουνίου 02, 2007
Πρόστιμο στην Ελλάδα από την ΕΕ, επειδή δεν διευθετείται η ραδιοτηλεοπτική αγορά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν συμμορφώθηκε πλήρως με την απόφαση του Δικαστηρίου της 14ης Απριλίου 2005.

Η απόφαση του Δικαστηρίου επιβεβαίωνε ότι η Ελλάδα δεν είχε θέσει σε εφαρμογή την οδηγία σχετικά με τον ανταγωνισμό στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (2002/77/EC).
Ενώ η Ελλάδα έχει εν τω μεταξύ εφαρμόσει την οδηγία σε όλες τις άλλες αγορές ηλεκτρονικών επικοινωνιών, δεν έχει ακόμα θεσπίσει τα κατάλληλα εθνικά μέτρα όσον αφορά τις υπηρεσίες ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης.

Συνεπώς, η Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την Ελλάδα στο Δικαστήριο, αυτή τη φορά ζητώντας από το Δικαστήριο την επιβολή προστίμων, που περιλαμβάνουν τόσο ένα ημερήσιο κατ΄ αποκοπήν ποσό €6132 που επιβάλλεται στην Ελλάδα για τη συνέχιση της παράβασης για το διάστημα μεταξύ της απόφασης του Δικαστηρίου του Απριλίου 2005 και της δεύτερης απόφασης του Δικαστηρίου (ή μέχρις ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί, εφόσον το πράξει πριν την έκδοση της δεύτερης απόφασης του Δικαστηρίου), συν μια ημερήσια χρηματική ποινή €42310.80 που αρχίζει να υπολογίζεται από την ημερομηνία της δεύτερης απόφασης μέχρι την πλήρη συμμόρφωση της Ελλάδας (εφόσον η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τη δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου).

Οι πληροφορίες για τον τρόπο υπολογισμού των κατ΄αποκοπήν ποσών και των χρηματικών ποινών περιέχονται στο MEMO/05/482 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παραπομπή στο Δικαστήριο είναι το τρίτο στάδιο της διαδικασίας παράβασης που προβλέπεται στη Συνθήκη ΕΚ για μη εκτέλεση απόφασης του Δικαστηρίου (άρθρο 228).

Η Επίτροπος ανταγωνισμού Neelie Kroes σχολίασε: "Εφόσον δεν έχει θεσπιστεί εθνικό κανονιστικό πλαίσιο για τις υπηρεσίες ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, οι εταιρείες δεν θα επενδύουν στην Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά τις ψηφιακές ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις. Η ανοικτή και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση για τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς σε αυτές τις υπηρεσίες έχει καθοριστική σημασία για την ανάπτυξη και την εδραίωση των ψηφιακών ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων. Οι Έλληνες καταναλωτές στερούνται ήδη από πολύ καιρό τα οφέλη που ανέμεναν να προσφέρει η ψηφιακή οικονομία".

Η οδηγία 2002/77/ΕΚ της Επιτροπής της 16ης Σεπτεμβρίου 2002, σχετικά με τον ανταγωνισμό στις αγορές δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών έχει σκοπό να διασφαλίσει την επικράτηση των συνθηκών ανταγωνισμού σε όλη την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την οδηγία, τα κράτη μέλη όφειλαν να ενημερώσουν την Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν για να συμμορφωθούν με αυτή, περιλαμβανομένων των υπηρεσιών ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, μέχρι την 24η Ιουλίου 2003.

Όλα τα κράτη μέλη εκτός από την Ελλάδα κοινοποίησαν τα μέτρα που έλαβαν για την εφαρμογή της οδηγίας. Στις 14 Φεβρουαρίου 2006, η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή τον νέο νόμο που είχε εκδώσει για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Ωστόσο, οι υπηρεσίες ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης εξαιρούνται ρητά από το πεδίο εφαρμογής του νόμου. Αυτό αποτελεί παραβίαση της οδηγίας η οποία επέκτεινε την αρχή της πλήρους ελευθέρωσης της αγοράς σε όλες τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, περιλαμβανομένων των υπηρεσιών ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης.

Η Επιτροπή είχε ήδη παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για το θέμα αυτό στις 14 Απριλίου 2005, και το Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την εφαρμογή της οδηγίας. Στις 10 Απριλίου 2006, η Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα πληροφορίες όσον αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που υπείχε για την εφαρμογή της οδηγίας, με "επίσημη προειδοποιητική επιστολή" βάσει των διαδικασιών παράβασης της Συνθήκης για τη μη εκτέλεση απόφασης του Δικαστηρίου (άρθρο 228). Η Ελλάδα απάντησε στις 26 Ιουνίου 2006 ότι η οδηγία θα εφαρμοζόταν μέσω ενός νέου νόμου για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και όσον αφορά τις υπηρεσίες ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης.

Η Επιτροπή ζήτησε επίσημα από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου πριν από τα τέλη του Δεκεμβρίου 2006 με "αιτιολογημένη γνώμη", το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας παράβασης βάσει του άρθρου 228. Ωστόσο, στην απάντησή της της 13ης Μαρτίου 2007, η Ελλάδα πληροφόρησε την Επιτροπή ότι δεν είχε ακόμη συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση. Δύο έτη μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή οποιαδήποτε μέτρα εφαρμογής για τις υπηρεσίες ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης.

Πηγή: Ένωση Περιφερειακών Καναλιών

posted by Panos @ 15:58  
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Αρχείο
Links
Google
© radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις .