radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις
Τα πάντα για το ραδιόφωνο! Ενημέρωση ~ Ειδήσεις ~ Σχόλια | Όλα τα τελευταία ραδιο-φονικά νέα! Τα σχόλια και οι προτάσεις σας στο: myradiourgies@gmail.com
Παρασκευή, Μαΐου 25, 2007
Μεγαλώνει η ραδιοφωνική αγορά του νομού Αττικής
Το «πράσινο φως» για την περαιτέρω διεύρυνση της ραδιοφωνικής αγοράς του νομού Αττικής, ακόμα και σε εκείνους που εξέπεμπαν την 31/12/2004 χωρίς διακριτικό τίτλο, έδωσε χθες το ΕΣΡ το οποίο έδωσε βεβαίωση νομίμου λειτουργίας σε έναν ακόμα ραδιοφωνικό σταθμό, τον Athens Shock Radio 104,6, όπως επισημαίνουμε και πιο κάτω. Με την απόφαση αυτή το ΕΣΡ ανέβασε τον αριθμό των νομίμως λειτουργούντων ραδιοσταθμών στο νομό Αττικής σε 43, θέτοντας ουσιαστικό θέμα ομαλής λειτουργίας της ραδιοφωνικής αγοράς στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η κάθε νομιμοποιητική απόφαση του ΕΣΡ, πολλαπλασιάζει την οικονομική αξία του ραδιοσταθμού που παίρνει το πιστοποιητικό νομίμου λειτουργίας, ενώ παράλληλα του δίνει και προβάδισμα στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, όταν βεβαίως αυτή αρχίσει. Με τα σημερινά δεδομένα η αξία ενός τέτοιου ραδιοσταθμού με προσωρινή άδεια στην αγορά ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, όταν μόλις χθες -προτού δηλαδή να δοθεί το πράσινο φως από το ΕΣΡ- ήταν σχεδόν μηδενική ή εν πάση περιπτώσει περιοριζόταν στην αξία των μηχανημάτων εκπομπής.Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή είναι η τέταρτη κατά σειρά νομιμοποίηση ραδιοσταθμού «από το παράθυρο», -τρεις με απόφαση του ΕΣΡ και μια με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών- ωστόσο μετά από αυτήν ανοίγει ο δρόμος και για τους όσους εξέπεμπαν την 31/12/2004 -σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο ν.3310/05 για το «βασικό μέτοχο»- ακόμα χωρίς διακριτικό τίτλο, πράγμα που αποτελεί την ειδοποιό διαφορά.

Με τη ρύθμιση Ρουσόπουλου για την νομιμοποίηση των ραδιοφωνικών σταθμών η οποία ήταν αποτέλεσμα της ακύρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας των ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής από το ΣτΕ πήραν βεβαίωση νομίμου λειτουργίας οι ραδιοσταθμοί «Παρέα», «Ράδιο Βερόνικα» και τώρα ο «Athens Shock Radio» -ιδιοκτησίας Κυριάκου Καρτελιά-, ενώ με άδεια από το υπουργείο Μεταφορών -από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων- λειτουργεί ο ξενόγλωσσος ραδιοσταθμός του Δήμου Αθηναίων.

Μια ρύθμιση «παράθυρο»

Υπενθυμίζεται ότι όταν η ρύθμιση αυτή είχε γίνει νόμος, είχε επισημανθει το ενδεχόμενο να ανοίξει η πόρτα των νομιμοποιήσεων, πράγμα το οποίο πλέον αναμένεται να κλιμακωθεί.

Αυτό γιατί η χθεσινή απόφαση του ΕΣΡ, νομιμοποίησε σταθμό ο οποίος εξέπεμπε χωρίς διακριτικό σήμα. Επισημαίνεται ότι την ίδια περίοδο, σύμφωνα με παλαιότερη επίσημη έκθεση της ΕΕΤΤ προς το ΕΣΡ, με το ίδιο καθεστώς, χωρίς δηλαδή διακριτικό τίτλο, εξέπεμπαν περισσότεροι από 15 ραδιοσταθμοί στο νομό της Αττικής.

Εάν κάτι τέτοιο συμβεί έστω και για τους μισούς ραδιοσταθμούς που εξέπεμπαν ουσιαστικά πειρατικά, η ήδη κατακερματισμένη ραδιοφωνική αγορά θα κατακερματισθεί περαιτέρω.

Αίσθηση εξάλλου προκαλεί το ότι, όπως προκύπτει εκ της νομιμοποιήσεως, προφανώς δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα με τις συχνότητες και τις εκπομπές στην περιοχή της πρωτεύουσας, αφού υπενθυμίζεται ότι κατά την διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής πριν από μερικά χρόνια, πληθώρα ραδιοσταθμών, είχε κλείσει, εξαιτίας των παρεμβολών που υπήρχαν στην ραδιοναυτιλία.

Οικονομικός αντίκτυπος

Αξίζει εξάλλου να επισημανθεί ότι η κάθε νομιμοποιητική απόφαση του ΕΣΡ, πολλαπλασιάζει την οικονομική αξία του ραδιοσταθμού που παίρνει το πιστοποιητικό νομίμου λειτουργίας, ενώ παράλληλα του δίνει και προβάδισμα στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, όταν βεβαίως αυτή αρχίσει.

Με τα σημερινά δεδομένα η αξία ενός τέτοιου ραδιοσταθμού με προσωρινή άδεια στην αγορά ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, όταν μόλις χθες -προτού δηλαδή να δοθεί το πράσινο φως από το ΕΣΡ- ήταν σχεδόν μηδενική ή εν πάση περιπτώσει περιοριζόταν στην αξία των μηχανημάτων εκπομπής.

Και όλα αυτά όταν το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κρατά σε εκκρεμότητα την υπόθεση του ραδιοσταθμού Planet, του οποίου την άδεια λειτουργίας ανακάλεσε πριν από μερικές εβδομάδες, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εργαζομένων σε αυτόν.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνδικαλιστικές Ενώσεις των εργαζομένων, έχουν στείλει έγγραφο στο ΕΣΡ, ζητώντας του να αναθεωρήσει την απόφασή του, για τον Planet και να κάνει αποδεκτή την αίτηση θεραπείας που έχει υποβάλει η διοίκηση του σταθμού.

πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
posted by Panos @ 10:53  
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Αρχείο
Links
Google
© radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις .