radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις
Τα πάντα για το ραδιόφωνο! Ενημέρωση ~ Ειδήσεις ~ Σχόλια | Όλα τα τελευταία ραδιο-φονικά νέα! Τα σχόλια και οι προτάσεις σας στο: myradiourgies@gmail.com
Παρασκευή, Αυγούστου 05, 2005
Στην τελική ευθεία η αναβίωση του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης

festival Thessalonikis Posted by Picasa
Στην τελική ευθεία των προετοιμασιών για την αναβίωση του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης βρίσκονται οι διοργανωτές (ΕΡΤ ΑΕ και ΔΕΘ), που παρουσίασαν την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη τη δωδεκάδα των προκριθέντων δημιουργών.
Τους νεαρούς στην πλειονότητα τους καλλιτέχνες παρουσίασαν ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος, και ο εντεταλμένος σύμβουλος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Νίκος Κασιμάτης.«Το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης είναι αυτοί οι άνθρωποι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος, παρουσιάζοντας τους προκριθέντες καλλιτέχνες, ενώ, ως εκπρόσωπος των διοργανωτών, συμπλήρωσε: «Περιμένουμε απ' αυτούς να παρουσιάσουν τις νέες ιδέες τους, τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται και διαμορφώνουν οι ίδιοι στη σύγχρονη ελληνική μουσική».
Ως μια μορφή «άμυνας και άρνησης στα τηλεοπτικά ριάλιτι σόου, που τα τελευταία χρόνια έχουν αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά την προβολή των νέων μουσικών» χαρακτήρισαν την επιλογή τους να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ πολλοί από τους καλλιτέχνες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ένας αξιοπρεπής τρόπος να προβάλουμε τη μουσική δουλειά μας, χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι να εκτεθούμε μέσα από την κρεβατοκάμαρα ή την κουζίνα μας». Το 37ο (με διάλειμμα οκτώ ετών) Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 6 και 8 Οκτωβρίου (Πέμπτη και Σάββατο) στο κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ, που βρίσκεται στην περιοχή της Θέρμης.Της διοργάνωσης θα προηγηθεί σειρά εκδηλώσεων προβολής και στήριξής της.
Στους χώρους της ΔΕΘ θα παρουσιαστεί έκθεση με έργα παιδικής ζωγραφικής (έχει προκηρυχθεί ήδη σχετικός διαγωνισμός) με θέμα τη Θεσσαλονίκη και τη μουσική, ενώ, σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο και το εμπορικό επιμελητήριο της πόλης, θα πραγματοποιηθεί (το δεκαπενθήμερο πριν και μετά το Φεστιβάλ Τραγουδιού) διαγωνισμός διακοσμημένης με θέμα τη μουσική και το φεστιβάλ βιτρίνας στα εμπορικά καταστήματα της πόλης. Όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, οι επιλεγείσες συνθέσεις θα αρχίσουν μεταδίδονται από το ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό δίκτυο της ΕΡΤ μετά τις 22 Αυγούστου.
Την πρώτη βραδιά του Φεστιβάλ Τραγουδιού (6 Οκτωβρίου) θα διαγωνιστούν οι 12 πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί. Θα δοθούν τρία βραβεία που θα κριθούν σε ποσοστό 40% από τις ψήφους της επιτροπής και 60% από το κοινό, το οποίο θα ψηφίζει τηλεφωνικά. Τη δεύτερη βραδιά (8 Οκτωβρίου) θα διαγωνιστούν 12 συνθέσεις γνωστών δημιουργών (Γ.Σπανού, Στ.Κραουνάκη, Λ.Μαχαιρίτσα, Χρ.Νικολόπουλου, Μ.Φάμελου, Φ.Πλιάτσικα, Στ.Κορκολή κ.α.), ενώ ο 13ος συμμετέχων θα είναι ο νικητής των πρωτοεμφανιζόμενων (της πρώτης βραδιάς). Η επιλογή του νικητή θα γίνει αποκλειστικά από το κοινό (με τηλεφωνική ψηφοφορία). Το πρώτο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 1962 στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της πόλης. Ακολούθησαν ως τις 15 Σεπτεμβρίου του 1997 άλλες 36 διοργανώσεις.
Ως «αντικαταστάτες» του Φεστιβάλ Τραγουδιού, που κρίθηκε πως είχε ολοκληρώσει τον κύκλο του και αναζητούσε νέες μορφές έκφρασης και διοργάνωσης, ορίστηκαν εκδηλώσεις με «έθνικ» μουσική και διεθνείς συμμετοχές ερμηνευτών, όπως η «Γαία» (στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το «Μύλο» το 1998 και 1999) και έκτοτε ο θεσμός έπεσε σε πολυετή «νάρκη», για να επιχειρηθεί τελικά φέτος η 37η διοργάνωση - αναβίωσή του.
posted by Panos @ 12:27  
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Αρχείο
Links
Google
© radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις .