radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις
Τα πάντα για το ραδιόφωνο! Ενημέρωση ~ Ειδήσεις ~ Σχόλια | Όλα τα τελευταία ραδιο-φονικά νέα! Τα σχόλια και οι προτάσεις σας στο: myradiourgies@gmail.com
Παρασκευή, Αυγούστου 25, 2006
Στον Alpha radio ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Ο ΜΠΑΜΠΗΣ Παπαπαναγιώτου, μία από τις πιο γνωστές και έγκυρες δημοσιογραφικές φωνές του ραδιοφώνου, ύστερα από 16 χρόνια στο Flash 96 μετακινείται στη συχνότητα του Alpha 98,9 από τη νέα περίοδο.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ραδιοσταθμού, ο κ. Παπαπαναγιώτου, με το δικό του στιλ και ύφος, θα δίνει την καθημερινή μάχη της ενημέρωσης σε μια εκπομπή-εργαλείο για τον πολίτη μέσα από τη συχνότητα του Alpha 98,9.
posted by Panos @ 15:16  
Έρχεται το Mad Radio


Στην εξαγορά της εταιρείας Diva ΑΕ έναντι του ποσού των τριών εκατομμυρίων ευρώ προέβη η εταιρεία Mad Internet Radio ΑΕ. Η εταιρεία Diva ΑΕ κατέχει τον ραδιοφωνικό σταθμό Diva/Ecstasy FM, ο οποίος εκπέμπει νόμιμα στην Αττική στη συχνότητα 106,2 FM.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο σταθμός θα εκπέμπει δοκιμαστικό πρόγραμμα με την ονομασία «106,2 FM», ενώ το φθινόπωρο θα γίνει το επίσημο «launch» του νέου σταθμού ως «Mad Radio».
Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά η δορυφορική μετάδοση του σταθμού, ενώ πριν από το τέλος του καλοκαιριού θα ξεκινήσει «internet streaming» του προγράμματος και «mobile streaming» σε συνεργασία με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Καλή αρχή
posted by Panos @ 15:04  
Τρίτη, Αυγούστου 22, 2006
Music & Media latest news!
 • Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα εξακολουθούν οι σταθμοί να εκπέμπουν υπό καθεστώς παράνομων εκπομπών, και που η ψηφιακή εκπομπή τηλεοπτική ή ραδιοφωνική φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, στην Αγγλία τα Dixons ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την πώληση αναλογικών ραδιοφώνων.


 • Μόνη εξαίρεση η περίπτωση της ΕΡΤ Digital, η οποία φαίνεται μεν να πηγαίνει καλά, αφού σύμφωνα με τις αλυσίδες λιανικής οι δέκτες αγοράζονται με μεγάλους ρυθμούς, όμως και αυτή η περίπτωση είναι χαρακτηριστική του νομικού χάους που επικρατεί στην Ελλάδα.


 • Ενώ ο ιδιωτικός τομέας όχι μόνο θέλει, αλλά επιβάλλεται να επενδύσει στη νέα εποχή και στις νέες τεχνολογίες, το νομοθετικό κενό και η κυβερνητική ανυπαρξία δημιουργούν καταστάσεις αθέμιτου ανταγωνισμού.


 • Έτσι έχεις φαινόμενα όπου ένας επιχειρηματίας μπορεί παρανόμως να έχεις (ή να «εκμεταλλεύεται εμπορικά») δύο, τρεις ή τέσσερις σταθμούς, έχεις την κρατική τηλεόραση να αποκτά προστατευόμενη προβάδισμα εάντια στην ιδιωτική, ή π.χ. τον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας ο οποίος λειτουργεί και δεύτερο ραδιόφωνο χωρίς την παραμικρή άδεια.


 • Το τοπίο αυτό αναμένεται να ξεκαθαριστεί με την καινούργια νομοθεσία που έχει προωθήσει ο Ρουσόπουλος ? το ερώτημα όμως είναι πότε θα ενεργοποιηθεί, και πότε φυσικά θα γίνει διαγωνισμώς για τις τηλεοπτικές άδειες.


 • Η σημαντικότερη αλλαγή που φέρνει η νέα νομοθεσία είναι η συγκέντρωση. Η νομιμοποίηση δηλαδή της υφιστάμενης συγκέντρωσης ΜΜΕ από κάποια πρόσωπα. Σύμφωνα με τη νέα φιλοσοφία του νόμου, θα επιτρέπεται σε ένα νομικό πρόσωπο να ελέγχει περισσότερα ΜΜΕ, αρκεί αυτό να περιορίζεται σε ένα ποσοστό «συγκέντρωσης» το οποίο θα συντίθετα από διάφορα στοιχεία (τηλεθέαση, ακροαματικότητα, κυκλοφορία, διαφημιστική απορρόφηση).


 • Η λογική αυτή επικρατεί στις αντίστοιχες νομοθεσίες των περισσοτέρων δυτικών κρατών, και δημιουργεί τι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ισχυρών, υγιών ομίλων ΜΜΕ, οι οποίοι έχουν και τις προϋποθέσεις να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στο κοινό.


 • Όμως είναι ότι οι υπάρχοντες όμιλοι media δεν βλέπουν με καλό μάτι μια τέτοια εξελιξη. Από την μια επειδή προσαρμόστηκαν στη λειτουργία κάτω από ένα περίεργο καθεστώς, από την άλλη επειδή ο μόνος τους στόχος είναι να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα αδιαφορώντας για το πως εξυπηρετούν τις ανάγκες του κοινού τους, δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα συμφέροντα το να αρθούν τα νομοθετικά εμπόδια που εμποδίζουν μέχρι σήμερα μεγάλους διεθνείς ομίλους media να μπουν στη χώρα μας.


 • Ίσως αυτό να μην περνά από το μυαλό των περισσοτέρων, όμως η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή αγορά στην οποία μεγάλοι ξένοι όμιλοι media δεν δραστηριοποιούνται. Παντού ? ακόμα και στις γειτονικές μας Βουλγαρία και Ρουμανία, εταιρείες μεγάλες επενδύουν και χτίζουν τοπικά ισχυρή παρουσία.


 • Όμως στην Ελλάδα όπου μέχρι σήμερα απαγορεύεται κάποιος να κατέχει παραπάνω του 25%, πως μπορεί ένας τέτοιος όμιλος να επενδύσει, όταν νομικά δεν θα μπορεί να έχει τον έλεγχο της επένδυσης, ούτε και να ενοποιήσει τα οικονομικά του αποτελέσματα?


 • Η εταιρεία που ελέγχει το Λάμψη επέλεξε να αγνοήσει την ελληνική νομοθεσία, και το πλήρωσε κλείνωντας για αρκετό καιρό.


 • Αυτοί ακριβώς οι περιορισμοί είναι που προστατεύουν τους Έλληνες επιχειρηματίες από ξένες απειλές. Ενώ εμείς μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι ο ένας σταθμός δεν είναι δικός μας, ο άλλος είναι του θείου μας, και τον τρίτο απλά τον εκμεταλλευόμαστε εμπορικά (παρόλο που στο ίδιο κτίριο είναι όλοι, και οι ίδιοι άνθρωποι δουλεύουν), οι ξένοι παραείναι σοβαροί για να δοκιμάσουν κάτι τέτοιο.

 • πηγή: Το Παρόν της Κυριακής
  posted by Panos @ 02:24  
  Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2006
  To RDS της Ε.ΡΑ. για τους ταξιδιώτες

  Το πρότυπo AF (auto frequency) του συστήματος RDS έχει ενεργοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό η Ε.ΡΑ. στους διάφορους αναμεταδότες της στην επαρχία. Πρόκειται για μια υπηρεσία που αφορά όσους διαθέτουν φορητό ραδιόφωνο RDS (συνήθως στο αυτοκίνητο) και κινούνται σε περιοχές όπου η εμβέλεια των πομπών της Ε.ΡΑ. μεταβάλλεται συχνά.

  Το σύστημα αυτό, εφόσον είναι ενεργοποιημένο, ενημερώνει τον δέκτη για τις εναλλακτικές συχνότητες λήψης του υπό ακρόαση σταθμού. Όταν ο δέκτης ανιχνεύσει μεταβολή στην ποιότητα λήψης, ελέγχει τους ραδιοσταθμούς που εκπέμπουν στην εναλλακτική συχνότητα. Αν και το δικό τους σήμα RDS ταυτοποιείται με αυτό του συντονισμένου σταθμού, τότε ο δέκτης αυτομάτως συντονίζεται στην εναλλακτική συχνότητα. Με αυτόν τον τρόπο, οι ακροατές της Ε.ΡΑ. μπορούν να διασχίζουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις με το αυτοκίνητο, ή να κινούνται σε περιοχές με πολύπλοκο γεωγραφικό ανάγλυφο, χωρίς να χάνουν το σταθμό στον οποίο είναι συντονισμένοι.

  Τα προβλήματα

  Το σύστημα λειτουργεί μέχρι στιγμής αρκετά ικανοποιητικά για τα δύο μεγάλα προγράμματα, την ΝΕΤ και το Δεύτερο, τα οποία διαθέτουν και επαρκή αριθμό αναμεταδοτών, ώστε να ακούγονται περίπου σε ολόκληρη τη χώρα, ή τουλάχιστον κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων. Τα πράγματα περιπλέκονται για την Ε.ΡΑ. Σπορ και το Τρίτο, που αναμεταδίδονται σε σχετικά περιορισμένο αριθμό νομών και άρα δεν υπάρχουν πάντα διαθέσιμες συχνότητες, όπως πχ συμβαίνει κατά μήκος της εθνικής οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης, στη Φθιώτιδα.

  Παράλληλα, φαίνεται ότι η πλήρης εφαρμογή του συστήματος απαιτεί περαιτέρω αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου αναμεταδοτών, καθώς αρκετοί από αυτούς δεν διαθέτουν καν RDS (ούτε καν στερεοφωνία για να είμαστε ακριβείς). Για παράδειγμα, οι πομποί στο Παγγαίο του νομού Καβάλας, δεν διαθέτουν τη σχετική αναγνώριση, με αποτέλεσμα όσοι κινούνται στο περίπλοκο γεωγραφικά νομό Χαλκιδικής να μην αναδρομολογούνται σωστά από και προς τους πομπούς Πηλίου, Παγγαίου (και Χορτιάτη), από τους οποίους εξυπηρετούνται.

  Επίσης, σε αρκετές περιοχές παρατηρείται το φαινόμενο να γίνεται αναδρομολόγηση προς άλλους ιδιωτικούς σταθμούς, που τυχαίνει να εκπέμπουν σε συχνότητες ίδιες με αυτές των γειτονικών νομών της Ε.ΡΑ.. Τέλος, λόγω της πολυπλοκότητας του δικτύου αυτού, η Ε.ΡΑ. φαίνεται να έχει αναγκαστεί να ρυθμίσει αποσπασματικά τον κάθε πομπό με RDS, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτός μέχρι στιγμής ο κεντρικός έλεγχος της ροής των πληροφοριών που εμφανίζονται στην οθόνη, καθώς σε όλους τους πομπούς σήμερα εμφανίζεται μόνο το όνομα του σταθμού. Φαίνεται όμως ότι η δυνατότητα αυτόματης συχνότητας ήταν μια προτεραιότητα για την Ε.ΡΑ..

  Το σύστημα αυτό έχει χρησιμοποιηθεί μερικώς και σε ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που εκπέμπουν σε παραπάνω από μια συχνότητα, κυρίως στην επαρχία. Ωστόσο δεν είδαμε να εφαρμόζεται στα δίκτυα αναμετάδοσης των μεγάλων ραδιοσταθμών της Αθήνας, που ενέχει περιορισμούς, καθώς αρκετοί εφαρμόζουν το νόμιμο περιορισμό αναμετάδοσης περίπου στις 5 ώρες ανά 24ωρο. Σε κάθε περίπτωση όμως, μια οποιαδήποτε λύση για τους τοπικούς συνεργάτες των «μεγάλων ενημερωτικών» θα ήταν καλή ιδέα.

  posted by Panos @ 00:25  
  Αlpha Radio: Ακόμη...χάος!

  Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ανακοινώθηκε ότι οι συμβάσεις έργου για τους 31 από τους 36 παραγωγούς του Alpha Radio κόβονται. Και πριν εκπνεύσει η Παρασκευή, οι υπεύθυνοι του καναλιού άρχισαν να διαρρέουν ότι οι 24 από τους 31 θα κληθούν να υπογράψουν νέες συμβάσεις από το Σεπτέμβριο, ώστε ο σταθμός να βγει δυνατά στα ερτζιανά από τη νέα σεζόν! Τον παραλογισμό αντελήφθησαν και πολλοί από το επιτελείο του Alpha, οι οποίοι «στόλιζα» το νέο διευθυντή Βασίλη Θωμόπουλο, ο οποίος «ανέλαβε να σώσει το σταθμό από τη… Μύκονο» –όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.

  Επί της ουσίας, το μόνο που μπορεί να κερδίσει ο σταθμός με αυτή την κίνηση είναι να γλιτώσει τη μισθοδοσία του Αυγούστου, αλλά να τρωθεί η υπάρχουσα εργασιακή ειρήνη και να χάσει μερικούς ικανούς συνεργάτες που δεν θα δεχθούν τον εμπαιγμό. Και κάτι τέτοιο, ήδη εκδηλώθηκε. Την ίδια στιγμή, η εργοδοσία διαμήνυσε στην ΕΣΗΕΑ ότι δεν θα επιμείνει και στην απομάκρυνση και 14 εργαζομένων από εκείνους που έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Άντε να δούμε τι άλλο θα δουν τα μάτια μας…

  Πηγή: το Ποντίκι

  posted by Panos @ 00:24  
  ΑΔΕΙΕΣ...ΑΠΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!

  Το καλοκαίρι είναι μάλλον η κατάλληλη εποχή για να περισυλλεγούν τα μύδια και όχι για να νοικοκυρευτούν τα media. Το νομοσχέδιο για τη «συγκέντρωση των ΜΜΕ», που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας, τα ποσοστά μοριοδότησης και τον αριθμό των ΜΜΕ που θα ελέγχει κάποιος επιχειρηματίας –το οποίο επρόκειτο να έρθει στη Βουλή τον Ιούνιο– δεν αναμένεται να κατατεθεί τελικά πριν από το τέλος του Αυγούστου.

  Κι αυτό γιατί τότε πρόκειται να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν. Ο Θ. Ρουσόπουλος έχοντας πρόσφατη εμπειρία από την περιπέτεια του «βασικού μετόχου» φυσάει και τη γιαούρτη.

  Θέλει να έχει ξεμπερδέψει με τις Βρυξέλλες πριν προχωρήσει στη διατύπωση επίμαχων διατάξεων του νομοσχεδίου, ώστε να μην αναγκαστεί να κάνει διορθώσεις εκ των υστέρων. Στο νομοσχέδιο, ωστόσο, δεν θα προβλέπεται ο αριθμός των αδειών. Αυτός θα καθοριστεί περίπου έναν μήνα μετά την ψήφιση του νόμου. Στη συνέχεια, θα υπάρξει προκήρυξη από το ΕΣΡ.

  Ο αριθμός δεν είναι προσδιορισμένος εκ των προτέρων, ώστε να κληθούν, στη συνέχεια, να χωρέσουν όσοι σταθμοί λειτουργούν (π.χ. [για την τηλεόραση] στην αρχική φάση είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο να δοθούν 6 άδειες για ενημερωτικούς σταθμούς και 1-2 ειδικής θεματολογίας –μουσικοί, αθλητικοί κλπ). Τότε είχαν προκληθεί αντιδράσεις από ενδιαφερόμενους που κινδύνευαν να μείνουν «εκτός νυμφώνος». «Θα δούμε την κατάσταση που υπάρχει στην αγορά και αναλόγως θα καθορίσουμε και τον αριθμό», λέει σήμερα κυβερνητικό στέλεχος που έχει άμεση γνώση της σχετικής συζήτησης.

  Αυτό σημαίνει ότι μπορεί οι άδειες να φθάσουν ακόμη και τις 10, με δεδομένο ότι υπάρχουν 6 σταθμοί που θεωρείται βέβαιο ότι θα τις εξασφαλίσουν (Mega, ANT1, Alpha, Alter, Star και Σκάι) κι ότι ανάλογα αιτήματα έχουν καταθέσει το ΚΚΕ (το οποίο έχει έτοιμο σταθμό), η Εκκλησία –που μέχρι τότε έχει το χρόνο για να κινηθεί και να αγοράσει συχνότητα–, αλλά και πρόσωπα από τον χώρο του Τύπου. Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει και για το αν θα εισέλθει και με ποιον τρόπο στην τηλεοπτική αγορά η Γιάννα Αγγελοπούλου.

  Επίσης θα δοθούν και άδειες σε θεματικά κανάλια (πχ MAD TV). Με δεδομένο ότι η συζήτηση θα βρίσκεται σε εξέλιξη στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, στις επιλογές θα παίξουν ρόλο κι άλλα κριτήρια (η ικανοποίηση του αιτήματος του ΚΚΕ και της Εκκλησίας είναι βέβαιο ότι θα έχει επίδραση στον τρόπο αντιμετώπισης της κυβέρνησης). Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν μετά τις κάλπες. Τότε το όφελος για την κυβέρνηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού θα κρατά τους πάντες σε κατάσταση νευρικής αναμονής.

  Πηγή: το Ποντίκι

  posted by Panos @ 00:22  
  ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ
  Ανοίγει απ’ ό,τι φαίνεται ο δρόμος για καλύτερα «φύλλα», καθώς Σιούφας και Ρουσόπουλος αποφάσισαν να σπρώξουν τεχνολογικά τον επαρχιακό Τύπο. Πριν λίγες μέρες εγκρίθηκε το πρόγραμμα «Ενίσχυση επαρχιακού Τύπου για ηλεκτρονικοποίηση-ψηφιοποίηση επιχειρηματικών λειτουργιών», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα».
  posted by Panos @ 00:21  
  Πρόσφατες δημοσιεύσεις
  Αρχείο
  Links
  Google
  © radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις .