radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις
Τα πάντα για το ραδιόφωνο! Ενημέρωση ~ Ειδήσεις ~ Σχόλια | Όλα τα τελευταία ραδιο-φονικά νέα! Τα σχόλια και οι προτάσεις σας στο: myradiourgies@gmail.com
Πέμπτη, Μαΐου 08, 2008
Οι Coldplay οδηγούν λαό 2 εκατομμυρίων
Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία (8/5/2008)

«Ακόμα και αν είναι μαλακία, τουλάχιστον είχαμε το θάρρος να την κάνουμε», επαναλαμβάνει ο Κρις Μάρτιν, ο τραγουδιστής των Coldplay, στις πρώτες συνεντεύξεις τους για το νέο άλμπουμ «Viva La Vida Or Death And All His Friends», το οποίο κυκλοφορεί επίσημα στις 16 Ιουνίου.

Πάντως το κοινό φαίνεται να επιβραβεύει το θάρρος τους. Δύο εκατομμύρια χρήστες κατέβασαν μέσα σε μία εβδομάδα το πρώτο σινγκλ, το «Violet Hill», όταν το πρόσφεραν δωρεάν στο σάιτ τους. Ενα τραγούδι προπομπό, που δείχνει ότι οι Βρετανοί Coldplay έχουν πάρει μια διαφορετική μουσική κατεύθυνση. Ή όπως το θέτει ο Μάρτιν, «προσθέσαμε περισσότερο χρώμα στον ήχο μας».

Ετσι κι αλλιώς, ο Μάρτιν προτιμάει να μιλάει για τις εικαστικές του αναζητήσεις παρά για τη μουσική. Για το εξώφυλλο του «Viva La Vida» επέλεξε το έργο του Ευγένιου Ντελακρουά «La Libertέ guidant le peuple» (Η ελευθερία οδηγεί το λαό), που εμπνεύστηκε ο ζωγράφος από την εξέγερση στο Παρίσι του 1830. Ενώ το πρώτο μισό του τίτλου είναι από πίνακα της Μεξικανής ζωγράφου Φρίντα Κάλο.

«Ηταν η εποχή που είχε περάσει πολλές επώδυνες καταστάσεις και ξεκίνησε ένα μεγάλο πίνακα στο στούντιο με τον τίτλο «Ζήτω Η Ζωή» για να γιορτάσει ξανά το γεγονός ότι είχε ξεφύγει τον θάνατο. Μου άρεσε η τόλμη που εκφράζει», σχολιάζει ο Μάρτιν. «Ολοι νομίζουν ότι είναι από τραγούδι του Ρίκι Μάρτιν που δεν με ενοχλεί, γιατί τον σέβομαι ως καλλιτέχνη. Αλλωστε τα έχω ξαναπεράσει αυτά. Πάντα βρίσκεται κάποιος, κάπου, κάποια στιγμή, που λέει "πόσο απαίσιος τίτλος"».

Αυτή τη φορά, όμως, ο Μάρτιν βάφτισε το τέταρτο άλμπουμ με τον κατάλληλο τίτλο, αφού το «Viva La Vida» είναι η προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον ήχο με τον οποίο είχαν καθιερωθεί στη μουσική σκηνή. «Δεν θέλαμε να βγάλουμε το άλμπουμ που θα περίμενε το κοινό από εμάς. Το πρώτο που συμφωνήσαμε μόλις μπήκαμε στο στούντιο ήταν να σπάσουμε όλους τους κανόνες. Να μη γράψουμε τίποτα που να θυμίζει τους παλιούς Coldplay και να μην επαναλάβουμε σε κανένα σημείο τους εαυτούς μας», διηγείται ο Μάρτιν. Μια απόφαση στην οποία βοήθησε και ο Μπράιαν Ινό, που δέχτηκε να γίνει παραγωγός τους.

Τα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από την προηγούμενη δουλειά τους, το «Χ&Υ», ήταν γεμάτα φήμες για την μπάντα. Πολλά δημοσιεύματα έγραφαν ότι διαλύονται, άλλα ότι ετοιμάζουν ένα άλμπουμ μόνο με ελεκτρόνικα. Τώρα οι Coldplay τα διαψεύδουν με ένα άλμπουμ που περιέχει από αφρικανικούς ρυθμούς μέχρι σύγχρονα μπλουζ. «Οι μπάντες, όπως έλεγε και ο Μπόνο, διαλύονται όταν υπάρχει θέμα χρημάτων και όχι όταν διαφωνούν για τη μουσική. Ετσι, αυτό είναι ένα σύντομο, μεστό άλμπουμ, χωρίς τίποτα το περιττό», λέει ο Μάρτιν. Και μετά τη δωρεάν προσφορά του «Violet Hill» ετοιμάζουν μια σειρά συναυλιών χωρίς εισιτήριο στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και τη Βαρκελώνη. Και όπως τις προλογίζει ο Μάρτιν, «θα ξοδέψουμε περίπου ένα εκατομμύριο λίρες, αλλά θέλουμε να είμαστε γενναιόδωροι για λίγο, πριν ξαναθυμηθούμε ότι πρέπει να υπογράψουμε κάποιο συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία».
posted by Panos @ 22:50  
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Αρχείο
Links
Google
© radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις .