radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις
Τα πάντα για το ραδιόφωνο! Ενημέρωση ~ Ειδήσεις ~ Σχόλια | Όλα τα τελευταία ραδιο-φονικά νέα! Τα σχόλια και οι προτάσεις σας στο: myradiourgies@gmail.com
Σάββατο, Ιανουαρίου 27, 2007
Αλλαγή δεδομένων στο χάρτη των ερτζιανών της Αττικής
Νέα δεδομένα στο ραδιοφωνικό χάρτη του νομού Αττικής δημιούργησε χθες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το οποίο ανέβασε τον αριθμό των νομίμως λειτουργούντων ραδιοσταθμών στην Αττική σε 42, εγκρίνοντας, ουσιαστικά, την άδεια λειτουργίας ενός ακόμα ραδιοφωνικού σταθμού και ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο διάπλατα την πόρτα για την νομιμοποίηση και άλλων.

Χθες το ΕΣΡ με απόφαση κατά πλειοψηφία, αποφάσισε να εκχωρήσει βεβαίωση νομίμου λειτουργίας -που με τις παρούσες συνθήκες ισοδυναμεί με άδεια- στο ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Βερόνικα, κάνοντας χρήση των διατάξεων του ν.3310/05 (του γνωστού νόμου για το βασικό μέτοχο) και βάζοντας έναν ακόμα παίκτη σε μια αγορά, η οποία παρουσιάζει έντονα σημάδια κορεσμού.

Προβλήματα

Τόσο οι ενημερωτικοί όσο και οι μουσικοί ραδιοσταθμοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας στο λεκανοπέδιο Αττικής -σύμφωνα με τους ανθρώπους του χώρου-, λόγω του διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος λειτουργίας και της κατάλυσης κάθε έννοιας των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού.

Είναι αληθές ότι το μεγαλύτερο μέρος των ραδιοφώνων συγκεντρώνει πολύ χαμηλές ακροαματικότητες και ακόμα και οι ραδιοσταθμοί της πρώτης δεκάδας με δυσκολία κατορθώνουν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τη media Services -στα στοιχεία της οποίας περιλαμβάνονται οι ραδιοσταθμοί με τις υψηλότερες ακροαματικότητες και τζίρους-, η αγορά του ραδιοφώνου στην Αθήνα ανήλθε το 2006 στα 119,36 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 4,78%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στα τέσσερα ΜΜΕ ήταν στο 6,9%.

Νομιμοποιήσεις

Αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά νομιμοποίηση ραδιοσταθμού, στο λεκανοπέδιο Αττικής, μετά την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειοδότησης των μισών περίπου ραδιοφώνων του νομού από το ΣτΕ και τη λήξη της ισχύος της αδείας των άλλων μισών.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ στους 36 νομίμως λειτουργούντες σταθμούς της Αττικής, προστέθηκαν οι 3 ραδιοφωνικές επιχειρήσεις που είχαν προσβάλλει την απόφαση αδειοδότησης του τότε υπουργού Τύπου. Λίγο καιρό μετά, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και αφού είχε αλλάξει η κυβέρνηση, στο κλαμπ των νομίμων, σιωπηρά και παρακάμπτοντας πλήρως το ΕΣΡ, προστέθηκε ένας ακόμα ραδιοσταθμός, ο ξενόγλωσσος ραδιοφωνικός σταθμός του Δήμου Αθηναίων, λειτουργώντας με άδεια από το υπουργείο Μεταφορών.

Η διεύρυνση ωστόσο δεν τελείωσε εκεί. Λίγο καιρό μετά τη λήξη της ισχύος των αδειών των ραδιοσταθμών που διέθεταν ακόμα άδεια λειτουργίας, μιας και είχαν αδειοδοτηθεί με την πρώτη διαδικασία -υπενθυμίζεται ότι είχαν γίνει δυο διαδικασίες αδειοδότησης- και έχοντας το «άλυτο» πρόβλημα των υπολοίπων, η παρούσα κυβέρνηση πέρασε ειδική διάταξη στο νόμο για το βασικό μέτοχο, αφήνοντας ένα «παραθυράκι» ωστόσο ανοιχτό για την νομιμοποίηση και άλλων ραδιοσταθμών, πλην των αρχικά αδειοδοτηθέντων και των τριών που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ.

Ο Παρέα FM του Δημήτρη Ρίζου, ήταν ο πρώτος που έκανε χρήση του «παραθύρου», αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, ενώ τώρα το Ράδιο Βερόνικα, μετά από αρκετές περιπέτειες ομολογουμένως -αφού αρχικά είχε απορριφθεί η αίτησή του- έρχεται να συμπληρώσει τη λίστα.

Στέλιος Ιωάννου (Ναυτεμπορική)
posted by Panos @ 17:55  
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Αρχείο
Links
Google
© radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις .