radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις
Τα πάντα για το ραδιόφωνο! Ενημέρωση ~ Ειδήσεις ~ Σχόλια | Όλα τα τελευταία ραδιο-φονικά νέα! Τα σχόλια και οι προτάσεις σας στο: myradiourgies@gmail.com
Τετάρτη, Οκτωβρίου 18, 2006
Νέο πλαίσιο για τις ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες ζητά η Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επισήμως σήμερα από την Ελλάδα να λάβει τα κατάλληλα εθνικά μέτρα όσον αφορά τις ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες, ώστε να συμμορφωθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 14ης Απριλίου 2005.

Η απόφαση του Δικαστηρίου επιβεβαίωνε ότι η Ελλάδα δεν είχε μεταφέρει εμπρόθεσμα στο εθνικό της δίκαιο την οδηγία 2002/77/ΕΚ για την ελευθέρωση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Η Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να απαντήσει πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου στο αίτημά της, το οποίο λαμβάνει τη μορφή «αιτιολογημένης γνώμης» βάσει της διαδικασίας παράβασης της συνθήκης ΕΚ για τη μη εκτέλεση απόφασης του Δικαστηρίου (άρθρο 228).

Εάν η Ελλάδα δεν ενημερώσει την Επιτροπή ότι συμμορφώθηκε με την απόφαση του Δικαστηρίου, η Επιτροπή μπορεί να την παραπέμψει στο Δικαστήριο για δεύτερη φορά και να ζητήσει να της επιβληθεί πρόστιμο.

Η αρμόδια για τον Ανταγωνισμό επίτροπος, κυρία Neelie Kroes, σχολίασε σχετικά: «Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τη μεταφορά αυτής της οδηγίας όσον αφορά τις υπηρεσίες ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων, πράγμα που έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα. Οι νέοι ανταγωνιστές πρέπει να είναι ελεύθεροι να παρέχουν υπηρεσίες αυτού του είδους, και, ειδικότερα, ψηφιακές επίγειες ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις».

Η οδηγία 2002/77/ΕΚ της Επιτροπής, της 16ης Σεπτεμβρίου 2002, σχετικά με τον ανταγωνισμό στις αγορές δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών έχει σκοπό να διασφαλίσει την επικράτηση συνθηκών ανταγωνισμού σε όλη την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οδηγία προβλέπει ότι τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή, το αργότερο μέχρι τις 24 Ιουλίου 2003, σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει για να συμμορφωθούν με την οδηγία, περιλαμβανομένων των υπηρεσιών ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων.

Όλα τα κράτη μέλη, πλην της Ελλάδας, έχουν ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα μεταφοράς της οδηγίας. Στις 14 Φεβρουαρίου 2006, η Ελλάδα γνωστοποίησε στην Επιτροπή το νέο της νόμο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Ωστόσο, οι υπηρεσίες ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων εξαιρούνται ρητώς από το πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου, κατά παράβαση της οδηγίας 2002/77/ΕΚ η οποία έχει επεκτείνει την αρχή της πλήρους ελευθέρωσης της αγοράς σε όλες τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταξύ των οποίων και οι υπηρεσίες ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν ενημέρωσε την Επιτροπή ότι είχε μεταφέρει την οδηγία, η Επιτροπή παρέπεμψε τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και στις 14 Απριλίου 2005 το Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είχε παραλείψει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας. Στις 10 Απριλίου 2006, η Επιτροπή απηύθυνε στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή ζητώντας της πληροφορίες βάσει της διαδικασίας παράβασης της συνθήκης ΕΚ για τη μη εκτέλεση απόφασης του Δικαστηρίου (άρθρο 228). Η Ελλάδα απάντησε στις 26 Ιουνίου 2006 ότι ένας νέος νόμος για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας θα έθετε σε εφαρμογή την οδηγία για την ελευθέρωση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών όσον αφορά τις ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες. Ωστόσο, ενάμισι χρόνο μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη κοινοποιήσει στην Επιτροπή κανένα μέτρο εφαρμογής.

Άντε να δούμε μια άσπρη μέρα και εμείς...

(με πληροφορίες απο την εφημερίδα Ναυτεμπορική και το in.gr)
posted by Panos @ 04:19  
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Αρχείο
Links
Google
© radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις .