radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις
Τα πάντα για το ραδιόφωνο! Ενημέρωση ~ Ειδήσεις ~ Σχόλια | Όλα τα τελευταία ραδιο-φονικά νέα! Τα σχόλια και οι προτάσεις σας στο: myradiourgies@gmail.com
Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2006
Κόπηκε "Το αλάτι της Γης" μετά από 15 χρόνια

Με σειρά απολύσεων ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα του Μελωδία, καθώς πέντε ραδιοφωνικοί παραγωγοί απομακρύνθηκαν. Έτσι, ο Χρίστος Καρυώτης, ο Χρ. Βασιλόπουλος, ο Λάμπρος Λιάβας, η Χριστίνα Βίδου και η Σίσυ Καπλάνη διακόπτουν οριστικά τις εκπομπές τους, ο Κώστας Θωμαϊδης μεταφέρθηκε στα πρωινά του Σαββατοκύριακου (μάλλον δυσμενής μετάθεση), ενώ η Τασσούλα Επτακοίλη ανέλαβε τη βραδινή ζώνη 8 με 10.

Ο Λάμπρος Λιάβας, λίγους μήνες μετά τον εορτασμό των 25 χρόνων του στο ραδιόφωνο, δημοσιεύει επιστολή διαμαρτυρίας για την τακτική μετατροπής του ραδιοφώνου σ’ ένα πολτό-μουσική υπόκρουση, όπου βρίσκεται "πάνω απ' όλα η επιχείρηση".
Ακολουθεί ένα μέρος της επιστολής.

" Αγαπητοί ακροατές της εκπομπής «Το αλάτι της Γης»,
Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, συνεργάτες στα ερτζιανά,
Πριν από λίγο, μου ανακοινώθηκε τηλεφωνικά από τον Οδυσσέα Ιωάννου, διευθυντή προγράμματος του ρ/σ «Μελωδία», ότι με προσωπική του απόφαση διακόπτονται οι μεταδόσεις της εκπομπής «Το αλάτι της Γης» που φιλοξενήθηκε στον σταθμό τα τελευταία 15χρόνια.

Αιτιολογία, όπως υποστηρίζεται, είναι η προσπάθεια επιβίωσης του σταθμού μπροστά στο «κατρακύλισμα» της ακροαματικότητας του, σε σχέση με την κυριαρχία των σταθμών με τα προκατασκευασμένα σουξέ και τις αυτοματοποιημένες play-lists, τύπου Λάμψη, Sfera, Derti κλπ… Παράλληλα, επανειλημμένα γίνεται αναφορά στο «επιτυχημένο μοντέλο» αυτών των σταθμών, που «τα φέρνουν με χαμηλό κόστος» (βλ. ελάχιστοι παραγωγοί μικρής ηλικίας που, όταν δεν παίζει ο …αυτόματος πιλότος, μεταδίδουν δοσμένες εκ των άνω λίστες τραγουδιών).

Σας απευθύνω αυτές τις γραμμές σαν μια φωνή διαμαρτυρίας και
–πάνω απ’ όλα- σαν ένα σήμα κινδύνου για την ισοπέδωση και την απαξίωση που απειλούν, όλο και πιο έντονα και κυνικά, ένα από τα ισχυρότερα και δυναμικά μέσα έκφρασης, επικοινωνίας και πολιτισμού που αποτελεί το ραδιόφωνο.

Ανήκω στις γενιές εκείνες που μεγάλωσαν μ’ ένα τρανζιστοράκι στ’ αυτί και σ’ αυτό οφείλω, ως ακροατής, πολλές από τις πρώτες αποφασιστικές γνώσεις κι ερεθίσματα, όχι μόνο για τη μουσική αλλά και για τη λογοτεχνική και θεατρική μου παιδεία, για την αγωγή μου γενικότερα…
Και κατόπιν, ως παραγωγός από την ηλικία των 20 χρόνων, είχα την τύχη να μυηθώ στο Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι. Να ανδρωθώ στο ραδιοφωνικό σχολείο της Σοφίας Μιχαλίτση στην κρατική ραδιοφωνία και μετά στον Σκάι, μαζί της και με τον Κώστα Βούλγαρη, στα μεγάλα ραδιοφωνικά αφιερώματα που δημιούργησαν ένα νέο ύφος ραδιοφωνικής έκφρασης και άμεσης επικοινωνίας με τους ακροατές.

Εκφράζει όμως τη μεγάλη προσωπική μου ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό μου (που, απ’ όσο γνωρίζω από τις συζητήσεις μας, μοιράζονται πολλοί ακόμη συνάδελφοι και ακροατές) για την παρούσα κατάσταση και για το μέλλον του ραδιοφώνου στην Ελλάδα. Ιδίως και μετά τη συρρίκνωση του Μελωδία που αποτέλεσε έναν από τους λίγους πυρήνες αντίστασης στην ομοιομορφία και την ισοπέδωση των ερτζιανών.

Εύχομαι κι ελπίζω η τοποθέτηση αυτή να σταθεί αφορμή για ένα δημόσιο διάλογο, όπου ο καθένας θα κριθεί και θ’ αναλάβει τον ρόλο και τις ευθύνες του, αρνούμενοι την αποστρατεία και την απομόνωση μιας «σιωπηλής μειοψηφίας». Γιατί, το ξέρουμε, ότι -σε πείσμα των μεταπρατών της ζωής και του πολιτισμού μας- είμαστε πολλοί, πολύ περισσότεροι απ’ όσο λένε οι δήθεν «μετρήσεις» τους!..

Καλή αντάμωση –σύντομα κι ακόμη πιο δυναμικά- στον ουρανό των ερτζιανών!..

ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΙΑΒΑΣ"

posted by Panos @ 22:50  
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Αρχείο
Links
Google
© radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις .