radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις
Τα πάντα για το ραδιόφωνο! Ενημέρωση ~ Ειδήσεις ~ Σχόλια | Όλα τα τελευταία ραδιο-φονικά νέα! Τα σχόλια και οι προτάσεις σας στο: myradiourgies@gmail.com
Τετάρτη, Οκτωβρίου 15, 2008
Πώς το διαδίκτυο μπορεί να οδηγήσει στο «συμμετοχικό» ραδιόφωνο
Δεν είναι μόνο ιστοσελίδες του τύπου Facbook και Myspace που βρίσκονται σε άνθιση, δικτυώνοντας μεγάλες κοινότητες γνωστών και φίλων. Ένας μικρός ραδιοσταθμός στο νότιο Σάο Πάολο έχει ανακαλύψει πώς να μετατρέψει το ραδιόφωνο σε ένα νέο μέσο.

Το Radar Cultura επιτρέπει στους ακροατές να ψηφίζουν τραγούδια, να συνομιλούν με άλλα άτομα και να δημιουργούν τις δικές τους playlist μέσω της ιστοσελίδας του σταθμού. Η ιδέα γεννήθηκε στο τέλος του 2007 από τον Αντρέ Αβόριο, που εμπνεύστηκε από ιστοσελίδες όπως το Digg.com και το last.fm, προκειμένου να δημιουργήσει έναν νέο τύπο ραδιοφωνικής εμπειρίας.

«Το Radar Cultura είναι ένας δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός και μας ενδιαφέρει να έρθουμε πιο κοντά στο ακροατήριο», είπε. «Δίνοντας στο ακροατήριο τη δυνατότητα να επιλέγει τη μουσική, να δημοσιοποιεί περιεχόμενο προγράμματος σχετικά με τα ενδιαφέροντά του -μπορούμε να εξερευνήσουμε μαζί όλα τα θέματα που τους αφορούν περισσότερο», είπε ο κ. Αβόριο. «Όταν συνδέεις το ραδιόφωνο με το ίντερνετ, παίρνεις μια πανίσχυρη μιντιακή πλατφόρμα» προσθέτει.

Ανοιχτό περιεχόμενο
Ο κ. Αβόριο δημιούργησε το δικτυακό τόπο του Radar Cultura, χρησιμοποιώντας λογισμικό ανοικτού κώδικα που ονομάζεται Drupal και τους βοηθά να διαχειρίζονται το περιεχόμενο προγράμματος που παράγεται, είτε είναι ραδιοφωνικές εκπομπές είτε λίστες τραγουδιών. (Το WEB 3.0 που έρχεται)

Ολόκληρος ο ραδιοσταθμός και η ιστοσελίδα του τρέχει βασισμένη στο Drupal και τα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί γύρω του. «Οποιοσδήποτε άλλος ραδιοσταθμός θέλει να χρησιμοποιήσει το ίδιο σύστημα με το Radar Cultura, μπορεί να κατεβάσει το λογισμικό από την ιστοσελίδα του Drupal» συνεχίζει. Επίσης, πολλές από τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα δημοσιεύονται υπό την άδεια Creative Commons, ώστε ο καθένας να μπορεί να τις πάρει και να τις χρησιμοποιήσει ελεύθερα.

«Η ιδέα είναι η δημιουργία ενός συμμετοχικού ραδιοφωνικού σταθμού και το ακροατήριο καλείται να παράγει τα πάντα!» Τα πιο δημοφιλή μουσικά κομμάτια συνθέτουν τη λίστα του προγράμματος και η εκπομπή που προκύπτει εκπέμπεται στον αέρα και είναι επίσης διαθέσιμη μέσω διαδικτύου.

Ο σταθμός και η ιστοσελίδα του δραστηριοποιείται επίσης κατά τη διάρκεια διοργανώσεων, όπως το Virada Cultural, ένα 24ωρο πάρτι που κυριαρχεί στην πόλη του Σάο Πάολο, περιλαμβάνοντας μουσική και άλλα πολιτιστικά δρώμενα.

Πηγή: Διεθνής Υπηρεσία του BBC
posted by Panos @ 12:58  
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Αρχείο
Links
Google
© radiourgies | ραδιο-φoνικές ειδήσεις & σκέψεις .